Symbolický běh čtyř mužů v oblecích a čtyř žen obtěžkaných nákupy, kočárkem a těhotenským břichem kolem budovy zákonodárců pořádalo ve čtvrtek dopoledne občanské sdružení Fórum 50 %, které od roku 2004 usiluje o vyšší zastoupení žen v politice. Překážky, kterými byly ženy v závodu znevýhodněny, symbolizovaly realitu v politice a veřejném životě.

„Happening měl ukázat, jak nerovné podmínky pro muže a ženy v české politice jsou,“ vysvětluje Jana Smiggels Kavková, která vede Fórum 50 %. „Dopadlo to podle očekávání, a sice ženy skončily na posledních pozicích,“ dodává.

V symbolickém závodu se ženy a muži utkali o pořadí na virtuální kandidátní listině. Pořadí, v jakém závodníci a závodnice doběhli, mělo vliv na pořadí v listině. První čtyři místa obsadili pochopitelně muži, kterým závod nestěžovaly ani dětské kočárky, lodičky, umělá těhotenská břicha, ani nákupní tašky.

„V lodičkách po mokrých kostkách byl běh dost náročný. Doběhla jsem předposlední,“ popisuje jedna ze závodnic pod pseudonymem Anna Tichá, která dlouhodobě spolupracuje s Fórem 50 %. „Je to skvělá metafora nerovných příležitostí mužů a žen v politice,“ dodává.

„Běželo se mi špatně. Umělé těhotenské břicho je dost těžké a není přes něj vidět pod nohy. Vůbec jsem nevěděla, kam běžím, což bylo dost nepříjemné,“ vypráví závodnice s pseudonymem Marie Nekvapilová, která doběhla do cíle šestá.

Ze známých politických osobností se závodu účastnil předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Jana Smiggels Kavková, která vede organizaci Fórum 50 %, řekla: Žen by bylo v politice hodně, kdyby rozhodovala kompetentnost

Deník zpovídal ředitelku občanského sdružení Fórum 50 %, které usiluje o vyšší zastoupení žen v politice.

Myslíte si, že by česká politika byla jiná, kdyby v ní působilo více žen?

Určitě, protože jakýkoliv kolektiv, který je vyvážený, smíšený, funguje lépe a efektivněji. Neříkám, že ženy jsou světice, které by vždy dělaly všechno dobře, ale dynamika v politice by byla určitě jiná.

Proč je u nás poměr politiků a političek tak nevyvážený?

V naší politice bohužel fungují určité neformální vazby a sítě, v nichž jsou převážně muži. Spousta rozhodnutí o tom, kdo bude umístěn na kandidátní listinu, nezáleží na tom, co si člověk v politické straně odpracoval nebo jaké má vzdělání, ale jestli zná ty správné lidi, nebo kolik peněz pro stranu přinese. Kdyby se rozhodovalo podle toho, na kolik je člověk kompetentní, tak bude žen v politice dost.