Jak se k ní postaví, záleží na každém šoférovi. Zasvé ale zřejmě berou předpoklady, že kolem Prahy se stávkovat nebude, jestliže Středočeský kraj už v prosinci vyčlenil v rozpočtu 124 milionů korun na zvýšení platů slíbené vládou – a nyní, jak ve středu potvrdil radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO), začíná peníze skutečně posílat dopravcům.

Čtěte také: Ve středních Čechách se část řidičů autobusů zapojí do stávky

Na Kladensku to bylo na vážkách 

Jakkoli politici i mnozí představitelé firem provozujících autobusovou dopravu trvají na tom, že stávkovat není důvod, ne všude tohle mínění sdílejí i řidiči. Že se ke stávce nepřipojí, ohlásili odboráři z Mělnicka a Mladoboleslavska; naopak na Příbramsku a Berounsku nachází stávka podporu.

Na Kladensku to ve středu odpoledne bylo na vážkách – a zprávy z dalších regionů zatím chybí. Zdá se ale, že lidé, kteří by za týden chtěli vyjet z Prahy autobusem na jihozápad, mohou mát problémy, stejně jako ti, kteří z tohoto regionu naopak cestují do metropole.

V Praze by autobusy MHD měly jezdit bez omezení

O tom, zda (a také jak) by mohla být zajištěna náhradní doprava, mají středočeští radní debatovat ve čtvrtek. Petrtýl ovšem doufá, že tyhle úvahy jsou předčasné. „Věřím, že po opadnutí prvních emocí odboráři stávku na území středních Čech ještě přehodnotí a upustí od ní," prohlásil ve středu.

Přímo v Praze by autobusy městské hromadné dopravy zřejmě měly jezdit nejen bez omezení, ale i bez jakýchkoli viditelných odkazů na vyhlášenou stávku. Vyplývá to z informací Anety Řehkové z centrály dopravního podniku. „V současné době nemáme žádné informace o přípravě jakékoliv akce (například symbolického vyjádření podpory) ze strany řidičů autobusů," sdělila Řehková Deníku.

Pražští odboráři jsou ve stávkové pohotovosti, ale z jiného důvodu

Ještě by se to ale mohlo změnit, naznačil Deníku Václav Pospíšil, předseda Odborového sdružení základních organizací Dopravního podniku hl. m. Prahy – Autobusy. „To záleží na domluvě organizací," konstatoval. Připomněl, že pražští odboráři jsou sice ve stávkové pohotovosti – ale z jiného důvodu: v návaznosti na loňské odvolání bývalého generálního ředitele dopravního podniku Jaroslava Ďuriše a údajný zásah magistrátu do hospodaření firmy.

„Za Prahou" už odboráři někde jsou rozhodnuti nevyjet, jinde zatím zvažují, jak se zachovají. Ředitel kladenského ČSAD nicméně soudí, že zastavit dopravu nemají řidiči důvod. Spíš by mohli podpořit stávkující kolegy v jiných krajích tím, že se za volant posadí ve výstražných vestách nebo si navléknou pásky. „Bránit jim nebudeme," řekl Deníku. Podobnou představu o tom, jak by si mohli počínat berounští řidiči, má i ředitel společnosti Probo Bus Zdeněk Abraham.

Čtěte také: Údržba trati pro tramvaje ovlivní i provoz autobusů

Praha má zájmy zcela jinéVáclav Pospíšil, sdružení autobusových odborů pražského dopravního podniku: My v současné době ve stávkové pohotovosti jsme, ale z jiného důvodu: od odvolání minulého generálního ředitele Jaroslava Ďuriše. Jedná se, ale situace je nejasná – a o tom, jak se vše vyvine, bych zatím více hovořit nechtěl.
Václav Pospíšil.Zdroj: Deník

Velké drama se neočekáváFilip Drápal, regionální organizátor Pražské integrované dopravy Ropid: Konkrétní hlášení o tom, že se někdo ke stávce připojí, zatím nemáme. Budeme sledovat vývoj a zjišťovat u dopravců ve středních Čechách, jaká je situace. Protože kraj deklaroval, že peníze dostali, nemělo by přijít nic zásadního.
Filip Drápal. Zdroj: Likedln