Můžete popsat průběh vaší nemoci?

Začalo vše neustálým kašlem, zadýcháváním, únavou. Během let se zadýchávání a únava zhoršují. V počátcích nemoci mi nedělal problém rekreační sport, chůze do schodů, zahrát si s chlapy fotbálek a podobně. S postupem času se vše zhoršovalo a nyní mi dělá problém jízda na kole i do mírného kopce, vyjít do druhého patra, rychleji popoběhnout a další.

Kdy jste zjistil, že jste onemocněl?

Asi v roce 2003 jsem navštívil plicní oddělení pana primáře Kašáka s tím, že stále kašlu a těžce dýchám. Po vyšetřeních mi byla diagnostikována choroba CHOPN třetího stupně.

Jakým způsobem to zasáhlo do vašeho života?

Musel jsem okamžitě přestat kouřit. Byl jsem silný kuřák. Změnil jsem životosprávu. Zaměřil jsem se na různá dechová cvičení. Chodím všude s předstihem, dobíhat tramvaj nebo vlak je pro mne zhola nemožné.

Co všechno se u vás změnilo?

Ale v podstatě si nemoc nepřipouštím. Snažím se žít normálně, jenom některé aktivity musím postupně přizpůsobovat svým možnostem. Znamená to například, že horskou turistiku jsem vyměnil za pobyty u moře, fotbálek za bowling. Vždy se najde nějaká vhodná aktivita. Řídím se doporučením lékaře v podání Rudolfa Hrušínského v legendárním filmu Vesničko má středisková. Když nemohu otočit hlavu, otočím se celým tělem.

Podstupujete ještě léčení?

V případě nachlazení a onemocnění dýchacích cest docházím na infuze. Jinak se léčím u primáře Kašáka.

Měl jste někdy problém se správným inhalováním?

Neměl. Byl jsem personálem náležitě instruován a poučen a vše mi bylo srozumitelně předvedeno.

Mají lékaři dostatek času na pacienty?

Nemám pocit, že by se mi lékař nedostatečně věnoval, ale nevím, jak to chodí jinde. Jakmile mám zdravotní problém, okamžitě se mi lékaři z Larymedu, kam docházím, plně a dostatečně věnují.

Měnil se v průběhu léčby váš náhled na život?

Částečně. Spoustu věcí si v životě podstatně více vážím a snažím se dle svých možností užít toho, co je pro mne možné. Také bych určitě nezačal kouřit a více bych si vážil svých plic. Pokud nemáte problém s dechem, dýchání vám připadá tak samozřejmé, že si ho ani neuvědomujete. Jakmile se vám jednou stane, že nemůžete dech popadnout a bezmocně lapáte po dechu, uvědomíte si, jak je to životně důležité.

Kdo je vám největší oporou?

Moje žena. Jsme spolu více než čtyřicet let a to je už opravdu prověřená životní opora. Po tolika letech se mezi vámi smazává hranice, kdo je kdo. Přesně víte, co ten druhý potřebuje a cítí. Nemusím nic vysvětlovat a ví, jak mi je. Vždy při plánování našich aktivit podrobně zkoumá podmínky, zda jsou v mých možnostech, abych si jakýkoliv výlet či sport s přáteli mohl užít bez problémů. Vlastně má nemoc ovlivňuje i její život. Samozřejmě, že i velkou podporu cítím v celé rodině.

Zapojujete se také do pacientských spolků?

Zatím ne, jsem pracovně velmi vytížen. Ale pokud mám příležitost se vyslovit k problémům CHOPN, rád to udělám, abych své zkušenosti s touto nemocí předal i ostatním.

Potřebujeme, aby se něco v České republice změnilo v souvislosti s léčbou vašeho onemocnění?

Nevím, zatím jsem o tom nepřemýšlel. Díky primáři Kašákovi, který se velmi obětavě a intenzivně o své pacienty zajímá, mám pocit, že je o mne maximálně postaráno.

Jaké jsou vaše záliby a koníčky?

Jelikož jsme se před patnácti lety částečně přestěhovali mimo Prahu a pořídili si rodinný dům, našel jsem zálibu v práci na zahradě, která mi přináší relax po rušném pracovním dni. Mám rád jízdu na kole a často vyrážíme s mojí ženou ve všední den v odpoledních hodinách po práci, jakmile se vrátíme z Prahy. O víkendu podnikáme i delší výlety. Umožňuje mi to i rovinatý terén kolem Labe. V poslední době patří mezi mé záliby i bowling.

O chronické plicní nemoci lidé neví

přes úsilí plicních lékařů se daří léčit pouhou třetinu nemocných chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), téměř půl milionu lidí o své diagnóze neví. Celkový počet osm set tisíc pacientů se nemění, loni přímo kvůli CHOPN zemřelo 3500 lidí, což je pětatřicetkrát více než na astma. Nemoc nelze vyléčit, léky však umí výrazně zpomalit zhoršování stávajícího stavu a zmírnit potíže nemocných.

„Zhruba 80 procent všech případů CHOPN má na svědomí kouření. Nemoc je následkem chronického zánětu průdušek. Nejčastěji začnou pacienti pociťovat první příznaky po čtyřicítce, mnohdy je však přecházejí a plicního lékaře navštíví až v pokročilé fázi. Stává se, že jsou do nemocnice dovezeni až v dramatickém stavu dechové tísně a vyžadují léčbu na jednotce intenzivní péče," uvedl profesor Vítězslav Kolek, přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy a předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Čeští plicní lékaři věří, že se situace zlepší a to ze třech důvodů: novým typům a kombinacím léčby, pacientské organizaci a výzkumu, na kterém pracují s kolegy po celém světě.

Pacientský spolek

Užší spolupráci lékařů s pacienty by měl nově zajišťovat pacientský spolek, který vznikl z původní odborné organizace. Podle předsedy Stanislava Kosa se Český občanský spolek proti plicním nemocem (ČOPN ) zaměří i na prevenci. Kromě lidí s CHOPN zastoupí další pacienty s plicními nemocemi.

„Řada pacientů s CHOPN neumí správně inhalovat a účinnost léků se tak snižuje až o polovinu. Lékaři by měli při každé návštěvě pacienta zkontrolovat, zda vdechuje z inhalátoru správně. Na to ale nemají čas.

Přitom pro vzdělání pacienta s plicní nemocí existuje ve zdravotnictví kód pojišťovny by jej tedy mohly proplácet. Odmítají ale tento kód lékařům nasmlouvat a zaškolení nových pacientů se tak většinou odehrává ve spěchu," přibližuje jeden z problémů, jež hodlá ČOPN řešit, předseda Kos.

ČOPN organizoval přímo ve Světový den CHOPN, který letos připadl na 18. listopadu, bezplatné spirometrické měření. To je hlavní metodou pro potvrzení diagnózy CHOPN. Ve velkém stanu v Praze na Náměstí Míru si zájemci mohli prověřit kondici svých plic.