Po celou zimu zůstávají v Praze aktivní takzvaná „zimní opatření“. Podle radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Mileny Johnové město navyšuje místa k přespání lidem bez domova, kterým je také nabízena materiální pomoc a funguje centrální dispečink Centra sociálních služeb Praha, který koordinuje volné kapacity nocleháren. 

„Možnost strávit noc v teple je to základní, čím v mrazivém počasí pomáháme. Díky uvolnění podmínek zde může přespat každý, kdo o pomoc projeví zájem. Vážím si toho, že lidé bez domova noclehárny a ubytovny využívají. Chci také poděkovat všem pracovníkům zajišťujícím pomoc, protože jejich práce je nesmírně potřebná a náročná,“ uvedla.

Druhý den vyklízení budovy Kliniky v Jeseniově ulici.
Nemají kam jít, byl to jejich domov. Na žižkovské Klinice zůstalo pět lidí

Pomoc se daří zkvalitňovat i díky spolupráci s městskou policií, na kterou se může obracet také veřejnost. „Chtěla bych vyzvat k všímavosti k lidem v nouzi. Pokud při nízkých teplotách na ulici najdete potřebného člověka, můžete se obrátit na linku 156. Městská policie na místo dorazí a poskytne pomoc nebo potřebného naváže na poskytované sociální terénní služby,“ doplnila Johnová.

Strážníci pomáhají

Její slova podpořil i náměstek primátora a radní pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček. „Městská policie je na zimu výborně připravena a v zimních měsících se strážníci soustředí především na to, aby si mrazy nevybíraly svou daň na životech. Tímto opatřením tak můžeme zachránit život mnoha lidem,“ řekl.

Ředitel městské policie Eduard Šuster upozornil, že pouhých několik hodin na ulici v mrazu dokáže organismus vyčerpat, proto je důležitá prevence. „Nedílnou součástí naší práce je proto prevence. Pomoci mohou jakékoli rady i kontakty, proto strážníci vysvětlují a informují lidi bez domova, na jaké sociální instituce se mohou obrátit,“ popsal Šuster.

Městská policie se v zimě snaží pomáhat lidem bez domova.
Městská policie zahájila zimní opatření. Pomoc zaměří na ty, kteří nemají domov

Vedle okamžité pomoci Praha pracuje na inovaci celého systému podpory lidí bez domova. „Zvyšujeme provázanost a kooperaci jednotlivých složek systému a prozkoumáváme nové služby a způsoby podpory pro lidi bez domova se zdravotním znevýhodněním, kteří potřebují více péče,“ vysvětlil ředitel magistrátního odboru zdravotnictví, sociální péče a prevence Tomáš Klinecký.

Radní pro sociální politiku a zdravotnictví také připravuje opatření prevence bezdomovectví a včasné pomoci. „Největší šance pomoci lidem dostat se z ulice je při poskytnutí pomoci v prvních dnech a týdnech poté, co se člověk na ulici dostane, na to se chceme zaměřit,“ připomněla Johnová.

Popelář. Ilustrační foto.
Praha 2 chce zapojit do úklidu u kontejnerů lidi bez domova