Supermoderní most v Troji by po svém dokončení mohl nést jméno zesnulého Václava Havla. Uvažují o tom někteří radní hlavního města. Poukazují při tom na význam mohutné dopravní stavby, která překlene Vltavu mezi Holešovicemi a Trojou a oblast napojí na Městský okruh.

Radní pro legislativu Lukáš Manhart (TOP09) prý sice není příznivcem přejmenovávání míst po slavných osobnostech, ale most v Troji podle něj bude pro Pražany tak důležitý, že by exprezidentovo jméno tak říkajíc unesl. Navíc přejmenování by nebylo během na dlouhou trať. Jak Manhart podotýká, stavba bude slavnostně otevřena už tento rok.

Poslední slovo by měla mít místopisná komise magistrátu. Ta však s rozhodnutím nijak nespěchá. Zřejmě se chce vyvarovat opakování nedávné blamáže kolem přejmenování ruzyňského letiště. Připomeňme, že vládou České republiky schválený návrh anglického názvu Letiště Václava Havla v překladu zní letiště Václav Havel, což vzbudilo trapné, ale oprávněné rozpaky.

Do práce místopisné komise navíc zasáhla nedávná politická rošáda v pražské vládě. „Komise vlastně byla ustavena až v lednu a sešla se až v březnu,“ vysvětluje radní zdánlivé průtahy.

„Na březnovém zasedání jsme řešili pojmenování některého z důležitých míst v hlavním městě po panu Václavu Havlovi,“ potvrzuje Manhart. Členové komise se dle jeho vyjádření shodli na tom, že by ono místo mělo odrážet vztah exprezidenta k tomuto místu, což ostatně chce také Havlova rodina.

„Faktem je, že most v Troji se k životu pana Havla nikterak neváže, ale svým významem pro Prahu by odrážel význam samotné osobnosti,“ domnívá se Manhart. Zda-li se komise k nápadu přikloní není jisté. V úvahu zřejmě připadají také další místa v Praze.

Například některá z ulic v okolí Rašínova nábřeží, kde Václav Havel dlouhá léta žil. Ze stejného důvodu je možno uvažovat také o některé z ulic ve Střešovicích, kde stojí rodinná vila Havlových. Změnit název by také mohla například ulice U Dejvického rybníčku. Zde Havel žil v polovině 80. let se svou první ženou Olgou v družstevním bytě. Některá ze staroměstských uliček v okolí divadla Na zábradlí by možná také mohla být jednou z variant.

Občanský a ekologický aktivista Petr Vilgus, který před nedávnem navrhl překřtít Havlovým jménem Jiráskův most je přesvědčen, že právě jeho nápad je ten nejpřijatelnější. Naproti tomu námět přejmenovat most v Troji se mu zdá nepřijatelný.

„Trojský most je součástí silničního okruhu a tunelového komplexu Blanka, proti kterému Václav Havel zásadně vystupoval,“ vysvětlil Vilgus.

Jménu Václava Havla by slušel Jiráskův most

Petr Vilgus zdůrazňuje, že případné přejmenování by mělo znamenat co nejmenší dopad na samotné Pražany.

„Důležité je, aby toto místo leželo v centru metropole a nějak souviselo s životem Václava Havla. Zároveň by bylo vhodné, aby přejmenování nezpůsobilo obyvatelům konkrétního místa problémy, například s nutnou výměnou dokladů,“ vyjmenovává aktivista.

Ulici raději ne

Přejmenování některé z ulic by tedy podle něj nebylo ideální.

„Navrhuji přejmenovat Jiráskův most na Most Václava Havla. Tento most sousedí s domem, kde pan prezident léta žil. Nikdo zde nemá trvalé bydliště, a proto není potřeba nikomu měnit doklady. U každé existující ulice či náměstí by přejmenování způsobilo problémy jejich rezidentům i zde sídlícím firmám,“říká Vilgus.

Domnívá se, že ani památku Aloise Jiráska tato změna výrazně nezasáhne. V těsném sousedství Jiráskova mostu je i Jiráskovo náměstí a v Praze 4 dokonce celá Jiráskova čtvrť. „Tento most, jako symbol propojování lidí z různých břehů se k Havlově osobnosti výborně hodí,“ předkládá své argumenty Petr Vilgus.

Deník před časem zjišťoval názor veřejnosti. V anketě se vyjádřilo deset náhodně vybraných Pražanů. Po uvedení Vilgusových připomínek sedm z nich připustilo, že se jedná o rozumný návrh. Zbývající tři by se spíše přikláněli k přejmenování některé z ulic v centru.