Původní profesí jaderný fyzik Wilhelm působil na Univerzitě Karlově jako pedagog a prorektor, byl také náměstkem ministra školství. Cenu Morální vzor dostal podle organizátorů za "celoživotní pedagogickou a vědeckou činnost, za prosazování obecné vzdělanosti, slušnosti, pravdy a křesťanských hodnot v české společnosti, a to jak ve své vědecké a pedagogické profesi, tak i ve svém soukromém životě". Oceněn byl také za šíření dobrého jména České republiky ve světě svou vědeckou a organizační činností v zahraničí.

Sylvie Richterová
Stoppardovu cenu obdrží Sylvie Richterová

Ceny Ď byly letos uděleny v 18 kategoriích 

Grand Prix Ď udělovanou vítězi 14 krajských kol dostal Venclík jako zakladatel Nadačního fondu pro oběti a pozůstalé po trestných činech. V roce 1999 nabídl spolupráci Bílému kruhu bezpečí, na jehož doporučení nadační fond opakovaně poskytuje obětem trestných činů a pozůstalým v těch nejzávažnějších případech peněžitou pomoc bez byrokratických procedur.

Ceny Ď byly letos uděleny v 18 kategoriích, nominací bylo zhruba 320. Oceněny byly nadace, sdružení a obecně prospěšné společnosti, škola, rodiny i jednotlivci. Cenu primáře Vladimíra Kozy za podporu a rozvoj zdravotních programů a zdraví dostalo pacientské sdružení Lymfom Help podporující pacienty se zhoubným nádorem uzlin a jejich blízké, cenu pro dobrodince nadací a charitativních organizací získal student střední zdravotnické školy v Kyjově Jakub Kuchař, který na pomoc nemocnému chlapci z nedalekých Svatobořic-Mistřína vyvolal vlnu zájmu lidí o zápis do registru dárců kostní dřeně.

Bronzová socha Povzbuzení od Olbrama Zoubka
Udělování Ceny Olgy Havlové letos nově doplní i Cena veřejnosti

Jednu z cen obdržela i akademická malířka Špinková

Za mimořádný počin na pomoc dětským domovům a ústavům sociální péče pro děti byla oceněna obecně prospěšná společnost Dejme dětem šanci, jejíž aktivity připravují děti na přechod do života po skončení ústavní výchovy.

Jednu z letošních cen Ď obdržela akademická malířka Martina Špinková, spoluzakladatelka a bývalá ředitelka organizace Cesta domů, která lidem pomáhá splnit jejich přání umírat doma v kruhu svých nejbližších.