VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mléko na talíři? Zkuste to

Praha – Máte rádi mléko? A to v netradiční podobě jako součást hlavního jídla? Festival Mléka na talíři je tady. Potrvá od 16. do 30 září.

15.9.2011 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Do festivalu je zapojeno osm restaurací z Prahy, Brna a Přerova.

V každé z nich budou na jídelním lístku nabízet speciální tříchodové festivalové „mléčné“ menu.

„Mléko je součástí každého menu, které bude během festivalu podáváno. Šéfkuchaři si dali záležet, aby připravili jedinečné chuťové zážitky. Vznikly tak výjimečné recepty,“ uvedl Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte, která zajišťuje rezervace na festival.

Menu je sestaveno z předkrmu nebo polévky, hlavního chodu a dezertu. To vše za jednotnou cenu 250 Kč. „Někoho to může překvapit, ale mléko a mléčné výrobky mají v kuchyni své nenahraditelné místo. Stačí se podívat na festivalové menu a zjistíte, že bez mléka to nejde,“ podotkl Radek Šubrt z restaurace Amade.

Festivalu se účastní pražské restaurace 2Pazzi Restaurant, Amade Restaurant, Chateau St. Havel, Fluidum Restaurant, Perpetuum, Vinárna a restaurace Zlatý had, brněnské Ristorante Rialto a v Přerově restaurace U Labutě.

V menu se objeví například filet z tresky vařený v mléce, vepřový hřbet pomalu tažený v mléce, bio hovězí svíčková s karlovarskými knedlíčky či ragů z jihočeského sumce marinovaného v mléce.

Akce je součástí projektu Bílé plus a festivalové aktivity podporuje také Agrární komora, jejíž viceprezident Bohumil Belada říká, že o mléce se traduje spousta mýtů a pověr. „Projekt Bílé plus má ve spolupráci s odborníky tyto pověry v populaci uvést na pravou míru tak, aby se lidé nebáli mléko, sýry a další výrobky z mléka zařazovat do svého jídelníčku,“ přiblížil cíle projektu Belada.

Festival Mléko na talíři je další z iniciativ kampaně Bílé plus, jejímž cílem je zvýšit spotřebu mléka a mléčných výrobků.

„Propojení projektu Bílé plus s festivalem Mléko na talíři vnáší do kampaně oživující prvek a zároveň ukazuje, že přirozená konzumace mléka a mléčných výrobků nemusí být vždy fádní záležitostí,“ říká Kateřina Böhmová, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu.

Okusit mléčné menu lze pouze rezervačním systémem a to přes festivalové stránky www.mlekonataliri.cz. Bez rezervace menu jednoduše neochutnáte.

Autor: Jiří Macek

15.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
4

Vypršelo ultimátům, které taxikáři kladli městu. Protesty prý budou pokračovat

Filtr pevných částic.
AUTOMIX.CZ
3

Filtry pevných částic pro nafťáky zlevňují. Alespoň u některých značek

Dnes končí astronomické léto, nastává podzimní rovnodennost

Dnes přesně ve 22:02 středoevropského letního času začne astronomický podzim. Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. To je okamžik, kdy se střed Slunce nachází právě nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Díky tomu mají den a noc téměř stejnou délku.

Jak se žilo v renesanci na Pražském hradě, ukázal oceněný výzkum

Kdo na Pražském hradě pěstoval alchymii nebo kdo si mohl dovolit tehdy módní malovanou keramiku, naznačuje výzkum archeoložky Gabriely Blažkové. Podrobně popsala a zařadila do širších souvislostí cenné nálezy z odpadních jímek, o kterých se sice vědělo již od 20. a 30. let minulého století, dosud se však jimi nikdo soustavně nezabýval. Blažková za svou práci dnes převzala cenu předsedkyně Grantové agentury ČR.

Výzkumu se v Česku daří, ocenění dnes získá devět projektů

Nejlepší projekty v základním i aplikovaném výzkumu ocení dnes dvě státní organizace, které poskytují peníze pro tuto oblast. Ceny jdou napříč obory, převezme je například archeoložka věnující se průzkumům v okolí Pražského hradu, hydrobiolog zaměřující se na stav Šumavy či firma, která vyvinula "rostoucí" endoprotézy pro děti. 

Koridor má další zpoždění, SŽDC musí znovu posoudit nabídku firem

Správa železniční dopravní cesty musí znovu přezkoumat nabídku sdružení firem vedených společností Metrostav, které hodnotící komise navrhla jako vítěze soutěže na modernizaci koridoru mezi vinohradskými tunely a stanicí Praha Hostivař.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení