VYBERTE SI REGION

Mléko na talíři? Zkuste to

Praha – Máte rádi mléko? A to v netradiční podobě jako součást hlavního jídla? Festival Mléka na talíři je tady. Potrvá od 16. do 30 září.

15.9.2011 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Do festivalu je zapojeno osm restaurací z Prahy, Brna a Přerova.

V každé z nich budou na jídelním lístku nabízet speciální tříchodové festivalové „mléčné“ menu.

„Mléko je součástí každého menu, které bude během festivalu podáváno. Šéfkuchaři si dali záležet, aby připravili jedinečné chuťové zážitky. Vznikly tak výjimečné recepty,“ uvedl Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte, která zajišťuje rezervace na festival.

Menu je sestaveno z předkrmu nebo polévky, hlavního chodu a dezertu. To vše za jednotnou cenu 250 Kč. „Někoho to může překvapit, ale mléko a mléčné výrobky mají v kuchyni své nenahraditelné místo. Stačí se podívat na festivalové menu a zjistíte, že bez mléka to nejde,“ podotkl Radek Šubrt z restaurace Amade.

Festivalu se účastní pražské restaurace 2Pazzi Restaurant, Amade Restaurant, Chateau St. Havel, Fluidum Restaurant, Perpetuum, Vinárna a restaurace Zlatý had, brněnské Ristorante Rialto a v Přerově restaurace U Labutě.

V menu se objeví například filet z tresky vařený v mléce, vepřový hřbet pomalu tažený v mléce, bio hovězí svíčková s karlovarskými knedlíčky či ragů z jihočeského sumce marinovaného v mléce.

Akce je součástí projektu Bílé plus a festivalové aktivity podporuje také Agrární komora, jejíž viceprezident Bohumil Belada říká, že o mléce se traduje spousta mýtů a pověr. „Projekt Bílé plus má ve spolupráci s odborníky tyto pověry v populaci uvést na pravou míru tak, aby se lidé nebáli mléko, sýry a další výrobky z mléka zařazovat do svého jídelníčku,“ přiblížil cíle projektu Belada.

Festival Mléko na talíři je další z iniciativ kampaně Bílé plus, jejímž cílem je zvýšit spotřebu mléka a mléčných výrobků.

„Propojení projektu Bílé plus s festivalem Mléko na talíři vnáší do kampaně oživující prvek a zároveň ukazuje, že přirozená konzumace mléka a mléčných výrobků nemusí být vždy fádní záležitostí,“ říká Kateřina Böhmová, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu.

Okusit mléčné menu lze pouze rezervačním systémem a to přes festivalové stránky www.mlekonataliri.cz. Bez rezervace menu jednoduše neochutnáte.

Autor: Jiří Macek

15.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
10

Mrznout bude do konce ledna, pak se oteplí

Pavel Koupal.
3

Pavel Koupal: Za komunistů si lidé odvykli myslet, řídila je strana

Bezpečnou nemocnicí se letos stala Ústřední vojenská nemocnice

Jihlava, Praha - Vítězem devátého ročníku celostátní ankety Bezpečná nemocnice se stala Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha, která uspěla s projektem Bezpečná manipulace s léčivy. Druhá skončila třebíčská nemocnice s projektem na zvyšování bezpečnosti provozu operačních sálů a třetí místo obsadila Nemocnice Blansko soutěžící s projektem Prosím, polkněte si. V pátek sdělila mluvčí pořádajícího Kraje Vysočina Monika Brothánková.

Václav Aulický: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Architekt Václav Aulický se proslavil projektováním řady pražských budov. Známý je zejména jako autor kontroverzní Žižkovské věže či legendárního objektu ve stylu brutalismu, tedy bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas. Do podoby hlavního města se tak zapsal nezaměnitelným způsobem.

Češi berou neférově nízké platy. Proč nedostávají víc?

Místo hotových výrobků děláme jen polotovary. A za směnu toho zvládneme vyrobit méně než Němci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies