Jedna z největších tradičních oslav vypukne v neděli v deset hodin dopoledne na náplavce Rašínova nábřeží. „Na akci svá mladá vína představí třicet českých a moravských vinařství, která dovezou kolem 5500 lahví. K dispozici budou také tichá vína a pro zahřátí oblíbený svařák,“ prozradil ředitel pořadatelské firmy Jiří Sedláček.

Oslavy sv. Martina v metropoliZdroj: DeníkNávštěvníci akce nebudou pít z plastových kelímků, ale víno se bude nalévat pouze do skla. Cena degustační sklenky je stanovena na sto korun. Vinaře na náplavce doplní zhruba 25 stánků s občerstvením, v nichž se budou kromě husích specialit prodávat například i sýry, uzeniny, topinky, paštiky či cibulové koláče.

Pečené husy budou z českého chovu

Ve stejnou dobu jako na náplavce vypuknou hody i na náměstí Jiřího z Poděbrad. Mladá vína doveze dvacet tuzemských vinařství. „Pečené svatomartinské husy pocházejí z českého chovu a budou se podávat jak jinak s knedlíkem a se zelím,“ zmínila mluvčí třetí městské části Michaela Luňáčková.

Další oslavy se konají třeba v libockém archeologickém parku, kde se bude víno ochutnávat navzdory středověké tradici již v sobotu, na parníku Czechie či v Botanické zahradě hlavního města Prahy v Troji.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí.
Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí budou letos „bio“

Svatomartinská vína jsou první vína z letošního sběru. Na trh bývají uvedena již několik týdnů po sklizni a jsou určena k rychlému spotřebování. Sami vinaři doporučují, aby bylo víno vypito do jara.

Delší čas v lahvích vínu prospěl

Díky letošnímu teplému počasí byly hrozny sklizeny dříve, takže vína zrála v lahvích déle, než je běžné. To má podle odborníků pozitivní vliv hlavně na červené odrůdy.

Svatomartinské husí menu s mladými víny bude možné ochutnat i ve vybraných restauracích. V hlavním městě jde o několik desítek podniků. Jejich kompletní seznam je uveden na internetu, namátkou mezi nimi nechybí například podniky Potrefená Husa, Plzeňská restaurace Anděl, Kozlovna a Malostranská beseda.

Kubistická kavárna Grand Café Orient.
Pražské kavárny jsou stále místem, kam se nechodí jen na skok