„Domluvili jsme se, že by se paní místostarostka měla tento týden zásadním způsobem vyjádřit k problému a sdělit, jak a jestli chce pokračovat. Na druhou stranu, když jsem si zákon pročítal, nebylo by možná od věci jeho znění revidovat, třeba i zpřísnit" řekl Petrus.

Borhyová má ještě nějaký čas 

Pokud by prý Borhyová zákon porušila, pak je přesvědčen, že by měla mandát ukončit. „Pokud se opravdu prokáže, že informace od opozice jsou pravdivé, zastupitelé ČSSD by na jednání zastupitelstva hlasovali o ukončení mandátu," řekl starosta. Koalici ČSSD, ANO a SZ, kterou podporují komunisté, kauza Borhyové podle Petruse neohrozí. „Společně jsme se dohodli, že paní Borhyové dáme nějaký čas," řekl.

Borhyová podle informací v obchodním rejstříku bydlela mimo Prahu 8 od prosince 2015 do letošního 24. září, od kdy má zapsánu novou libeňskou adresu. Podle opozičního zastupitele Tomáše Němečka (Osmička sobě) však svým opětovným přihlášením na Prahu 8 mandát nezachránila. To prý dokládá nález ústavního soudu, který říká, že ten, kdo byť na chvíli ztratí volitelnost ve svém volebním obvodu, ztrácí i mandát.

Opozice s obrátila na magistrát 

Pokud by Borhyová v zastupitelstvu skončila, na její místo by nastoupil náhradník z ANO. Stejně tak by ANO vybíralo kandidáta na uvolněné místo v radě. Novému členu by mandát vznikl až při dalším jednání zastupitelů, kde by byl pravděpodobně volen i nový radní.

Osmička sobě a TOP 09 se již obrátily s podnětem na magistrát, konkrétně ředitelku Martinu Děvěrovou, která má pravomoc svolat mimořádné jednání zastupitelů Prahy 8, jež by vyslovilo zánik mandátu.

Opozice vyzvala Borhyovou ke složení mandátu 

Pokud by jej zastupitelé neschválili, může mandát zastupiteli v případě porušení odebrat sama ředitelka magistrátu. Děvěrová je nyní mimo úřad. Opozice už Borhyovou vyzvala minulý týden na jednání zastupitelstva, aby složila svůj mandát.

Po komunálních volbách v roce 2014 vznikla v Praze 8 menšinová koalice ANO, ČSSD a Strany zelených, která vládne s podporou komunistů. Starostou je Roman Petrus (ČSSD) a Borhyová je místostarostkou pro kulturu. ODS a TOP 09, které vládly v Praze 8 minulé volební období, přešly do opozice.

Čtěte také: Místostarostka Borhyová nahlásila pobyt zpět na Prahu 8