„Dnes jsme schválili soutěž na zastřešení vyhořelého křídla. Výsledek bude korespondovat se zbytkem paláce a uvnitř bude vyhovovat funkčně pro výstavy a další akce," řekl Procházka.

Hala by mohla podle jeho slov vyjít na 200 až 300 milionů a návratnost investice je asi šest let. V případě výstavby repliky křídla, by město provizorní halu přestěhovalo na jiné místo. „V průběhu jedno a půl roku by se stavba mohla realizovat," řekl.

Záměr kritizuje opoziční zastupitel 

Jedním z důvodů, proč se radní rozhodli pro vybudování provizorní haly, je prý špatný stav stanu, který na místě bývalého křídla stojí. Druhým pak to, že stavba repliky má být hotova až v roce 2024.

Novotný záměr označil za „totální pitomost". Rovněž uvedl, že takto drahé provizorium vypadá podle něj spíše jako trvalá stavba. „Praha má schválenu koncepci rozvoje Výstaviště, která jasně hovoří o výstavbě repliky křídla paláce, a to je závazné. Ve své nejapnosti ale radní podle mě nevybudují ani tu provizorní halu, je to neprůchozí přes památkáře a bez jejich souhlasu to postavit nelze," řekl. Navíc stavba repliky je odhadována na asi 600 milionů korun. „Vydávat tedy 300 milionů za provizorium je nesmysl," dodal.

Výstaviště vzniklo už v roce 1891

Požár zachvátil secesní Průmyslový palác v říjnu 2008 a zničil jeho levé křídlo. Situaci kolem výstaviště, které je památkově chráněno, řeší Praha řadu let. Před časem se město vyvázalo z dlouhodobé a podle některých názorů nevýhodné nájemní smlouvy se společností Incheba. Některé další akce ale bude tato firma na výstavišti pořádat až do roku 2018.

Výstaviště u Stromovky vzniklo v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Velké škody v areálu napáchala povodeň v roce 2002. Některé budovy budou kvůli špatnému stavu zbourány.

Čtěte také: Praha investuje do zimní údržby silnic asi 600 milionů korun