Diplomatická jednání navazující na Hermanovu schůzku budou ale pokračovat, náměstek ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ve čtvrtek projedná s čínskou velvyslankyní kroky čínských ministrů, kteří zrušili plánované schůzky s šéfem resortu zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Před dnešním jednáním kabinetu se zdálo, že ministři budou řešit hlavně okolnosti debaty vlády, která se odehrála před dvěma lety. Herman tvrdil, že při diskusi tehdy trval na tom, že mu svědomí nedovolí se s dalajlamou nesejít. Podle Zaorálka však zároveň slíbil, že schůzky nebudou mít oficiální formu. Po dnešním zasedání vlády nicméně už nepovažovali záznamy za podstatné. Herman řekl, že si není ani jist, jestli byl záznam vůbec pořizován.

Úřad vlády dnes zvukové záznamy stejně odmítl zveřejnit s vysvětlením, že podle jednacího řádu vlády i ústavy jsou schůze kabinetu neveřejné. Nahrávky slouží jen jako "interní pracovní pomůcka", uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. Zaorálek nicméně o zveřejnění obsahu jednání o dialogu s Čínou a dalajlamovi dál stojí, aby se vyjasnilo, "co nebylo dodrženo". "Sdělení úřadu vlády, že nebude zveřejňovat zvukové záznamy z jednání vlády k Číně, mě neuspokojuje," oznámil ministr zahraničí.

Minimální možnost reagovat

Zaorálek si stěžoval, že ho Herman o své plánované schůzce s tibetským duchovním informoval jen několik hodin předem a dal mu tak jen minimální možnost reagovat. Po vládních kolezích proto chtěl, aby slíbili, že budou dodržovat strategická usnesení týkající se zahraniční politiky. Česko uzavřelo dohodu o strategické spolupráci s Čínou letos v březnu a ministři podle něj dnes potvrdili, že se k partnerství hlásí. Herman uvedl, že od nynějška se budou zásadní otázky zahraniční politiky s šéfem diplomacie konzultovat, ne jen oznamovat. Zaorálek řekl, že si neumí představit, že by byl v budoucnu podobně překvapován. Nyní považuje záležitost za uzavřenou.

Diplomacii bude však Čína dál zaměstnávat. Jurečka v úterý informoval, že neodletí na plánovanou cestu do Číny, protože tamní ministři zrušili schůzky, které s ním měli naplánované. Zaorálek uvedl, že ho takové chování znepokojuje. Trvá na tom, že Čína by měla plnit své závazky směrem k Česku, ke kterým se přihlásila v dohodě o strategickém partnerství. Probírat to bude jeho náměstek Martin Tlapa při čtvrteční schůzce s čínskou velvyslankyní.

Právě zemědělství je podle Zaorálka oblastí, ve které by mohla Čína pomoci k vyrovnání bilance vývozu a dovozu obou zemí. V současnosti jasně převažuje dovoz do ČR, vývoz z Česka do Číny je oproti němu zhruba desetinový. Vztahy s Čínou se snaží rozvíjet vedle vlády také prezident Miloš Zeman. Ten dnes při návštěvě v Ostravě řekl, že část Prahy se halí do tibetských vlajek, ale na Ostravsku je třeba kapitálový vstup Číňanů. To je podle mého důležitější než tibetské vlajky, uvedl Zeman.

Po schůzce Hermana s dalajlamou vydali v říjnu prezident, premiér a předsedové obou parlamentních komor prohlášení o vztazích s Čínou, ve kterém se od jeho postupu distancovali. Kritici prohlášení tvrdí, že je projevem vazalství Česka. Čína vzala prohlášení podle mluvčího tamního ministerstva zahraničí na vědomí, ocenila z něho plynoucí závazky. Dodala, že čeká, že země dodrží své sliby. Zaorálek o víkendu řekl, že prohlášení bylo nutné. Jurečka, který se Hermana zastával, uvedl, že za zrušením jeho schůzek jsou podle čínské strany "důvody, které obě strany zcela jistě chápou".