Alena Němcová z Prahy 1 chodí pravidelně na kontroly do Nemocnice pod Petřínem. Dostat se sem jí ale zabere hodně sil.

„Jako rodilá Pražačka z centra jsem zvyklá všude chodit pěšky, protože nám nic jiného nezbývá. Na mnoho míst v centru se prostě jinak nedostanu nebo to městskou hromadnou dopravou trvá mnohonásobně déle. Nemocnice pod Petřínem ale stojí v kopci, a proto si raději vyjedu tramvají na Pohořelec a potom jdu z kopce přes Strahov dolů. Trvá to ale hrozně dlouho,“ říká Němcová.

Pilotní projekt

Právě pro pacienty Nemocnice pod Petřínem má vzniknout první linka minibusů na území Prahy 1, kterou v případě, že se osvědčí, budou následovat další.

„Nedostatečné obsloužení některých míst městskou hromadnou dopravou nejvíce pociťují senioři a handicapovaní, kterých žije v Praze 1 víc než 7000. Praha 1 proto zadala studii, která navrhla zřízení pěti linek ekologických minibusů vhodných pro tělesně postižené. Pilotní linkou má být právě ta z Malostranského náměstí k nemocnici,“ informuje místostarosta Prahy 1 Karel Koželuh (SNK-ED).

„Nemocnice pod Petřínem je jedinou nemocnicí v Praze, která není obsloužena MHD, proto bude zřízení této linky vlastně takovým splacením dluhu obyvatelům Prahy 1,“ doplňuje starosta Prahy 1 Petr Hejma (ODS).

Každých 15 minut

Nová linka, která by měla přibližně po čtvrhodině jezdit z dolní části Malostranského náměstí k nemocnici, bude plně začleněna do pražské integrované dopravy a Praha 1 bude hradit pouze některé technické investice. Na zřízení linky je nyní vypsáno výběrové řízení, po jeho skončení by měla linka již v průběhu léta začít fungovat.

Jejímu zřízení ale předcházely mnohé komplikace. Minibusy mají projíždět ulicí Tržiště, ve které kvůli americké a irské ambasádě platí zvýšené bezpečnostní podmínky. „Respektovali jsme požadavky ochranného útvaru ústavních činitelů, který zde hlídkuje, a proto zde nakonec nebude zřízena zastávka, i když by se sem hodila,“ pokračuje Koželuh.

Nemocnice pod Petřínem naopak nápad přijala s nadšením. „Velmi to pomůže našim starším pacientům a méně pohyblivým lidem,“ říká Vlastimil Šipl, vedoucí provozně technického úseku nemocnice.