„Poptávka mladých rodin, které se bez seniora cítí osaměle, i seniorů, kteří nabízejí svůj čas, nás donutila se zamyslet," řekl Jan Lorman, ředitel spolku Život 90, který společně s portálem www.seniorum.cz spustil seznamku. A to přesně v Mezinárodní den seniorů. Zatím fungovala jen seznamka pro vrstevníky, ale právě zájem o poznání lidí z jiné generace byl motorem pro vznik této nové služby.

Registrace není k hledání potřeba

Ovládání webu je podle Lormana zjednodušené, aby právě vyhovovalo i starším zájemcům o seznámení. Poptávky a nabídky lokalizuje, a proto zájemci snadno vidí, zda se v jejich okolí nachází někdo, koho by si přáli poznat.

Není třeba se ani registrovat, jelikož komplikované formuláře seniory často odradí. Po přihlášení by však mělo na uživatele čekat stručné upozornění, aby si dávali pozor, neboť stále jsou lidé, kteří by chtěli zneužít důvěřivost zájemců o novou rodinu.

O ní by senioři mohli stát kvůli tomu, že nemají mnohdy společnost. „Starší lidé často ani tak neřeší nízké důchody, ačkoli je to pro některé hlavní problém, ale spíše je trápí, že jsou opuštění a připadají si nepotřebně," řekl Milan Štěch, předseda Senátu, kde byla seznamka představena.

Nejhorší je vyloučení

A takové pocity nelze jen tak přecházet. Podle psychologa Václava Mertina je vyloučení to nejhorší, co může u člověka nastat. „Tato akce přinese, že budou senioři někam patřit," věří Mertin. Zároveň vidí klady v tom, že to může prospět nejen rodičům a důchodcům, ale i dětem.

„Zhruba dvacet procent české populace, stejně jako v jiných vyspělých státech je funkčně negramotných. A jak se naučíte číst? Tím že si sami čtete a že vás k tomu někdo vede. Ale kdo má trpělivost číst už podvacáté Kvak a žbluňk?" ptá se Mertin s tím, že těmi trpělivými, kteří mohou dětem pomoci v růstu, jsou právě senioři.

Dědeček předčí tablet

Mertin rovněž míní, že oblastí, kde se starší člověk může takhle uplatit je víc. „Rodiče a učitelé někdy neumí tak čekat," tvrdí lékař s tím, že důchodci už určitou trpělivost mají, což je kromě získaných životních zkušeností jejich výhodou.

Na vztahu dítěte s prarodičem staví i kampaň celé seznamky. Ve spotu totiž dítě dává přednost dědečkovi, jemuž se žádný tablet nevyrovná. Kampaň bude odstartována 10. října na holešovickém výstavišti. Tam se poběží seniorská míle 1 609 kroků dlouhá které se mohou účastnit prarodiče společně s vnoučaty.

Agora pomůže s vyjádřením názorů

Na seniorském portále www.seniorum.cz začíná fungovat ještě jedna služba webová agora. „Agora byl kopec nad Aténami, kde se řečtí občané setkávali a diskutovali o problémech. Zde se budou setkávat senioři s možností diskutovat, založit petiční akci a prosazovat své názory," popisuje autor projektu Hynek Bečvár.

Měla by tak vzniknout seniorská sociální síť, která by měla mít, stejně jako mezigenerační seznamka jednoduché ovládání, aby důchodci nemuseli překonávat možné bariéry.

'Silně podprezentovaný' hlas

„Chceme, aby generace stará 65 a více let měla lepší startovací pozici pro uplatnění svých názorů," řekl Lorman. Přestože podle něj senioři a seniorky tvoří početnou skupinu, jejich hlas je „silně podprezentovaný". Důvodem může být podle šéfa Života 90 i to, že starší lidé tolik nevyužívají komunikaci na internetu.

Stále víc seniorů a seniorek v Česku používá mobilní telefony, počítače a internet. Zatímco v roce 2004 po internetu podle statistiků brouzdal zhruba každý padesátý člověk nad 65 let, loni to byl zhruba každý čtvrtý.

Počítače používalo loni 26 procent Čechů a Češek v seniorském věku. Aspoň jednou týdně k nim usedalo 16 procent pětašedesátiletých a starších osob. Žádnou zkušenost s počítači nemělo 62 procent seniorů a seniorek.