Čtvrté místo získal nováček soutěže, Českoslovanská akademie obchodní Dr. E. Beneše z Prahy 2 ve složení Veronika Kohoutová, Jakub Trýb a Lucie Fafelová. Na posledním místě skončili zástupci Střední školy energetické a stavební z Chomutova.

Cílem soutěže je prohlubování znalostí především z fyziky a také popularizace energetiky jako oboru budoucnosti. Pod vedením moderátora Vladimíra Kroce se hovořilo například o bezemisních zdrojích energie, o rozdílech mezi přírodní a umělou radioaktivitou, nebo o tom, proč se školnímu reaktoru Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, ze které byli odborní porotci, říká Vrabec.

Účastníci finále museli prokázat vedle vědomostí i fyzickou zdatnost, psychickou vyrovnanost a manuální zručnost. Stejné schopnosti musí mít například operátor jaderného bloku. Náročné disciplíny střídaly hudební vstupy zpěvačky Ivy Marešové a akordeonisty Aliaksandra Yasinskiho. K pobavení všech si vítězný tým na závěr vyzkoušel demonstrační metodu výroby elektřiny za pomoci liščího ocasu a ebonitové tyče.

Divácká cena

Své znalosti otestovali ale i žáci a studenti pražských škol, kteří zasedli v hledišti. Diváckou cenu si nakonec odnesl František Neumann ze SPŠ dopravní z Prahy 5. Hodnotné ceny dodal hlavní partner projektu, firma ČEZ.

Odpoledne strávili finalisté v laboratořích FJFI ČVUT, kde si prohlédli tokamak GOLEM, unikátní pokusné zařízení pro zvládnutí řízené termojaderné fúze. V laboratořích Katedry dozimetrie a aplikace ionizujícího záření se pak dozvěděli o využití tohoto záření v medicíně, energetice, zemědělství i ve výzkumu památek a byli svědky různých pokusů a měření.

Nejspokojenější byli ovšem finalisté z Třebíče. „Naše škola je energetice velmi nakloněna, máme dokonce obor Energetika. Soutěže se ale zúčastňují studenti nástavbového studia Podnikání, tedy neprofesionálové," uvedla profesorka Inka Hedbávná ze SPŠ Třebíč. Studenty do soutěže zapojuje pravidelně a pečlivá příprava včetně návštěv infocenter Jaderné elektrárny Dukovany a PVE Dalešice, které mají doslova „za humny", se třebíčským vyplácí.

Hra o liščí ohonPódiové finále „Hra o liščí ohon" je vyvrcholením korespondenční soutěže „Co víš o energetice" pro mládež ve věku 14 až 18 let. Koná se v rámci projektu besed „Energie - budoucnost lidstva", který patří ke vzdělávacímu programu ČEZ a zajišťuje ho Agentura J.L.M.

V Roce průmyslu a technického vzdělávání podpořil projekt s 15letou tradicí také Odbor životního prostředí Magistrátu hl. m. Prahy. Třicátého korespondenčního kola soutěže se zúčastnilo celkem 84 družstev ze základních a středních škol z celé České republiky.