Středoškolský učitel Čižinský, který byl dlouholetým kritikem předchozí radniční koalice ODS a ČSSD a v sedmé městské části inicioval úspěšné referendum proti předražené radnici (profil Jana Čižinského přinášíme na straně 11), dostal od voličů silný mandát.

Jeho uskupení, které reprezentují také třeba filmová producentka stojící za dokumentem Šmejdi Hana Třeštíková nebo historik umění Richard Biegel, získalo během víkendových voleb 43,69 procenta hlasu. A dohodu v pondělí uzavřelo s druhým nejsilnějším subjektem z voleb: s Koalicí pro 7.

Ilustrační foto.Na radnici se s trochou nadsázky potkají muži, kteří se znají z ulice. Jak Čižinský, tak lídr Koalice pro 7 Ondřej Mirovský totiž společně bojovali o zmíněné referendum proti předražené radnici, ale i proti stavbě obchodního centra v takzvaném Holešovickém trojúhelníku nebo proti velkému počtu heren.

„Chceme se setkat ještě s TOP 09 a ANO, abychom si vyslechli jejich vize, ale na koalici a hlavních programových bodech jsme už dohodnuti," doplnil Čižinský.

Společně budou mít v devětadvacetičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu 19 křesel. Do opozice tak naopak míří dlouholetý lídr Prahy 7 ODS i s jeho dosavadním koaličním partnerem ČSSD.

Koalice bude podle Čižinského prosazovat navýšení kapacity mateřských škol, bude řešit roky diskutovanou stavbu nové budovy radnice a pokusí se vypovědět letitou a podle mnohých nevýhodou smlouvu na pronájem pozemku nad Parkhotelem, kde by podle dosavadních plánů měla vyrůst nákupní galerie.

Praha 1

Do povolebních jednání se pustil i starosta první městské části Oldřich Lomecký. Tomu se podařilo obhájit vedoucí pozici TOP 09 na Praze 1.

„Domnívám se, že věci, které kontinuálně dobře fungovaly, se nemají měnit. Základ nové koalice chceme mít na bázi stávajících zkušeností předchozích čtyř let. Občané nám prostřednictvím volebních výsledků řekli, že koalice fungovala úspěšně," reagoval Lomecký na dotaz Pražského deníku, jestli bude pokračovat ve spolupráci se sociálními demokraty.

Kromě nich ale oslovil i další strany, které ve volbách uspěly. Na nadpoloviční většinu v 25členném zastupitelstvu by totiž sedm mandátů TOP 09 a tři mandáty ČSSD nestačily. „S předsedy stran a hnutí budu jednat o programových shodách v jejich volebních programech na úrovni komunálních témat," upřesnil Lomecký.

Praha 3

V nejbližších dnech by se mělo sejít i staronové vedení třetí městské části. Zatímco radnici před volbami vedla Vladislava Hujová z TOP 09 a Matěj Stropnický (SZ, Žižkov (nejen) sobě) byl jejím zástupcem, je pravděpodobné, že po volbách se situace obrátí. Hnutí Žižkov (nejen) sobě získalo 27,29 procenta hlasu, zatímco druhá TOP 09 přesně 20,90 procenta. Jednání by mohla začít v úterý.

„Každý, kdo si může vybrat jít do dvou koalice, než do jiné varianty, tak si ji nepochybně vybere. Večer budeme mít zasedání klubu a já předpokládám, že schválí variantu jednání s TOP 09 jako variantu číslo jedna. Pevně věřím, že následná jednání dopadnou," řekl v pondělí Pražskému deníku Matěj Stropnický.

Praha 9

Nadějně rozjetá jsou také jednání na Praze 9. O koalici tam opět vyjednávají ODS s TOP 09. Obě strany vládly radnici i poslední čtyři roky, společně mají většinu 20 z 33 zastupitelů.

Občanské demokraty, stranu starosty Jana Jarolíma, který Prahu 9 vede od roku 2006, volilo téměř 30 procent voličů. Jde o nejlepší výsledek ODS ve všech velkých pražských městských částech, lépe si strana vedla v Praze 16-Radotíně, kde dostala téměř 70 procent hlasů. Do zastupitelstva hlavního města ji ale volilo jen 10,5 procenta lidí.

Ostatně, jednání do zastupitelstva hlavního města zřejmě budou trvat delší dobu. Hnutí ANO, které v metropoli vede Adriana Krnáčová, se sice už předběžně dohodlo s ČSSD, společnou řeč ale musí najít i s dalším partnerem: nejpravděpodobnější je v tuto chvíli spolupráce s Trojkoalicí vedenou Petrem Štěpánkem, jednání mají pokračovat celý tento týden.