Žižkovská radnice plánuje k vyvěšení vlajky i doprovodný program. Ve čtvrtek 10. března bude po slavnostním vyvěšení vlajky v 15 hodin následovat minuta ticha, v Galerii pod radnicí hudební meditace a výroba a rozmetání pískového obrazce, takzvané mandaly. V kulturním centru Vozovna bude večer otevřená výstava fotografií z Tibetu, na programu je i koncert.

V úterý 15. března pak uvede literárně hudební pořad Příběh dalajlamy. Praha 3 patří k iniciátorům akce v ČR. Vlajku samostatného Tibetu vyvěsila i přes protesty čínského velvyslanectví už v roce 1996.

Většina čtvrtí vyvěšuje vlajky také už několik let. Podle webu sdružení Lungta se letos v Praze připojí 38 z 57 městských částí. „Ve světle soudobé zahraničně-politické afinity hlavy našeho státu i nedávného uzavření až příliš servilní dohody o formálním partnerství mezi Prahou a Pekingem se tato iniciativa jeví jako navýsost aktuální a žádoucí," uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Zastupitelstvo hlavního města totiž na svém posledním jednání schválilo sesterskou smlouvu s Pekingem. V jejím rámci rovněž uznává jednotnou Čínu. Pro bylo 35 zastupitelů za ANO, ČSSD, KSČM a část ODS. Pražští zastupitelé TOP 09 shánějí podpisy, aby se pokusili usnesení zrušit ještě před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na konci března. Potřebují ještě sedm hlasů, aby svolali mimořádné jednání zastupitelstva.

'Není to v naší kompetenci'

Nad magistrátem na Mariánském náměstí vlajka Tibetu už druhý rok po sobě nezavlaje. Hlavní město se do akce Vlajka pro Tibet zapojilo v letech 2004 až 2008 a poté opět od roku 2010. Stejně jako magistrát se rozhodly vlajku nevyvěsit radnice Prahy 1 a Prahy 14.

„Zastáváme názor, že radnice na komunální úrovni nepatří k subjektům, které by měly řešit zahraničně-politické otázky. To je plně v kompetenci ministerstva zahraničí," uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková s tím, že radnice nevyvěšuje v podobném kontextu ani žádné jiné vlajky. Praha 10 bude mít jasno až v úterý 8. března podle výsledku ankety mezi zastupiteli.

Akce Vlajka pro Tibet připomíná 80 tisíc obětí potlačení povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Čeští sympatizanti svobodného Tibetu se k vyvěšování vlajek poprvé připojili v roce 1996. Celkem se letos plánuje zapojit 706 radnic z celé republiky, padesát z nich vůbec poprvé.

Čtěte také: TOP 09 shání hlasy, aby rychle zrušila smlouvu Prahy s Pekingem