Pomoc do povodněmi postižených oblastí posílají kromě hlavního města Prahy i jednotlivé městské části. Padesát tisíc korun jako dar posílá radnice Prahy 4 do obce Jeseník nad Odrou na likvidaci škod způsobených povodněmi.

„Doufáme, že to alespoň ulehčí lidem z Jeseníku v této zoufalé situaci. Je to nejvyšší částka, jakou jsme mohli hned teď Radou jako okamžitou pomoc ze zákona odsouhlasit,“ říká starosta Prahy 4 Pavel Horálek (ODS). Zmiňovaná částka bude zaslána na účet obce. „Samozřejmě, že jsme za to vděční. Peníze jsou pro nás tady momentálně největší pomocí,“ potvrdil starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček.

Dále městská část poskytne krizovému centru v Novém Jičíně k vypůjčení jeden vůz Škoda Octavia i s peněžitým darem 20 tisíc korun na pohonné hmoty. Auto bude využíváno k rozvozu dávek hmotné nouze po celém regionu.

Pro 10 až 15 dětí z oblastí postižených povodněmi navíc radnice nabízí pobyt na táboře Komáří paseka u Jindřichova Hradce. V termínu od 11. do 25. července si tam budou moci děti ve věku od šesti do patnácti let odpočinout i zasportovat. Na pobyt přitom v plné výši přispívá městská část. „Na táboře určitě přijdou na jiné myšlenky. Jejich rodičům tak pomůžeme, aby se mohli soustředit na to nejdůležitější a mezitím bude o jejich děti postaráno,“ dodává Horálek.

Stejně pomáhá například Praha 6 nebo Praha 5. Zde radní rozhodli o poskytnutí finanční pomoci moravským obcím postiženým povodněmi ve výši 49 000 Kč, protože o vyšším obnosu by muselo rozhodnout zastupitelstvo, které se sejde až v září. „Nevylučuji však, že k tomu dojde,“ uvedl starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS). „Jsem ale přesvědčen, že v těchto dnech pomoc musí být rychlá a účinná. My jsme na Smíchově povodně zažili a víme, co voda dokáže,“ dodává Jančík. Konkrétními adresáty finanční pomoci jsou obce Bernartice u Javorníka a Stará Červená Voda, které vybralo občanské sdružení Adra.