Novinku, jejíž vozy představované nejstaršími tramvajemi typu T3, které už ostatní linky v Praze opustily, jsou do detailů vyladěné tak, aby podněcovaly vzpomínky na minulost. Na vozy, jimiž se po Praze jezdívalo před léty.

Měsíček – Tramvaj T3.
Měsíček doveze zájemce za astrologií i alchymií

Každou půlhodinu

Funguje to, potvrzují pocity Sládečkové. Opravdu si vzpomněla, jak jezdívala kdysi. „Jen si už dobře nevybavím, jestli spíš v dětství před třiceti lety, nebo v mládí před dvaceti," přiblížila svůj dojem. Docela by se prý cestou do práce nechala zavézt do vzpomínek znovu, ale na třiadvacítku podruhé nekápla.

Větší šance na setkání s minulosti bude v létě, kdy na cesty, při nichž míjejí řadu pražských památek, mají pamětnické tramvaje vyrážet častěji. Během hlavní turistické sezony to bude stejné jako o víkendech: místo třicetiminutových intervalů patnáctiminutové.

Nostalgie je už dost

Podobné ohlasy má i dopravce, potvrdila v pondělí Deníku Aneta Řehková z dopravního podniku. „Lidem se nápad retro linky líbí, máme zatím jen pozitivní ohlasy," konstatovala. Konkrétní čísla o počtech cestujících, které během měsíčního fungování třiadvacítka svezla, ale k dispozici nejsou. Ano, je sice výjimečná – zase ale ne až tak moc, aby se sledovala tak podrobně. „Jedná se o klasickou linku zařazenou do systému Pražské integrované dopravy," vysvětlila Řehková.

S tím, že by se na jiném místě metropole chystalo něco podobného, zatím dopravní podnik nepočítá. Jedna retro linka stačí – zvlášť když v nabídce pro zájemce o minulost pražských elektrických drah nechybí možnost svezení historickou tramvají s číslem 41. Ta během sobotních, nedělních a svátečních odpolední vyráží na trasu centrem města pravidelně – v tomto případě však již se zvláštním jízdným.

Libeňský most v Praze.
Zátěžové zkoušky uzavřou Libeňský most. Tramvaje změní trasy

Zážitky i historie

Neobvyklá svezení přinášející ještě mnohem více než samotnou jízdu ovšem nově nabízejí i další projekty. Pokud potkáte modrou tramvaj (jak jinak, než pražskou legendu T3) s emblémem noční oblohy, můžete si být jisti: ta své pasažéry veze za netradičními zážitky. Třeba zrovna v pondělí vpodvečer: s předem objednanými pasažéry vyrazil vůz přezdívaný Měsíček na komentovaný dvouhodinový výlet za astrologickou minulostí Prahy.

Ve spolupráci historikem a průvodcem Janem Kročou, který se dlouhodobě věnuje tajemnu a mytologii, jsou připraveny i další zážitkové cesty. Třeba jízda z Vršovic k letohrádku Hvězda. A jízda po stopách zaniklých i fungujících pivovarů má dokonce dvě varianty!

Tramvaj. Ilustrační foto.
Tramvaje na Smíchově zastavila stržená trolej

Termíny unikátních vyjížděk zveřejňuje dopravní podnik na svých webových stránkách. Stejně jako informace o projektu Nostalgie, který nabízí svezení muzejními vozidly i procházky po místech, kde se psala historie pražské městské hromadné dopravy. O vyjížďkách, které nabízejí cestování proti proudu času třeba i metrem, se lze dočíst také na stránkách projektu Praha technická.