Ačkoliv se zavřenými nepoctivými směnárnami chlubí na stranickém twitterovém účtu především Piráti, jejichž lídr Zdeněk Hřib se stal primátorem, tak právě radní Chabr připravuje pro jednání rady hlavního města tisk, který obsahuje konkrétní návrh - zavřít by měla směnárna v Železné ulici s tím, že na kurzy a praktiky dalších provozoven se Praha zaměří později. Výpověď dalších smluv tak bude následovat.

„Hlavní město si nechalo vypracovat revizi smluvních vztahů uzavřených městskou společností Trade Centre Praha a.s. a dalo pokyn k ukončení vybraných nájemních smluv, jejichž účelem je zejména zřízení směnárny a dále prodej upomínkových předmětů,“ popsal v tiskové zprávě radní pro majetek Chabr.

Magistrát sice výslovně jmenuje matrjošky - tedy tradiční duté panenky z Ruska (někdy nazývané bábušky), ale ve výlohách se často objevuje i jiné zboží, které má vyvolat mylný dojem, že je pro Čechy typické: beranice, trika s nápisy I love Prague nebo například absinth či marihuanové produkty. Pak je otázka, komu v současnosti patří Krteček. Pohádkovou postavičku si totiž oblíbili Číňané.

Vzpomínkový pietní akt při příležitosti 71. výročí Pražského povstání a konce druhé světové války si lidé připomněli ve čtvrtek 5. května 2016 před budovou Českého rozhlasu v Praze. Na snímku Vratislav Mynář.
Zakázky od Pražského hradu sponzorům Zemanovců. Mají směnárnu i vánoční trhy

Na druhou stranu ukončení nájmu podle pražského radního Chabra se nemusí týkat všech. „U některých se jedná o vkusný prodej zboží, někteří prodejci propagují české mladé umělce nebo dokonce zachovávají historicky daný sortiment, například českého porcelánu, již po několik desetiletí,“ píše se v magistrátní zprávě. Aktuálně.cz upozornilo loni v dubnu na značku Pragtique v pasáži Platýz a v Mostecké ulici, kde se prodávají suvenýry české výroby.

Stranického kolegu podpořil také předseda, šéf zastupitelů a europoslanec Jiří Pospíšil: „Transparentnost a boj proti pofidérním prodejnám v centru metropole, které dělají ostudu naší metropoli, je jednou z priorit našeho programu.“ Koalice chce také podle společného dokumentu vypovědět také nevýhodné smlouvy na nebytové prostory. Nabídkami komerčních pronájmů chce nalákat co nejvíce zájemců a uzavírat kontrakty za tržní ceny.

Jedna z největších směnáren Staroměstského náměstí, která se sice chlubí nulovým poplatkem, nicméně třeba za euro dostane klient pouhých 17 korun. Prý se jedná o marži.
Reportáž od pražských směnáren: Kurz za euro? Nevím, jsem jen turista