A jasno není ani dnes, kdy mají zastupitelé projednávat petice obou stran sváru. Odvahu se k tomu postavit, neměl včera ani magistrátní výbor pro kulturu. Jeho předsedkyně Eliška Kaplický Fuchsová (ANO) se nestavěla ani na jednu ze stran sváru a uvedla, že by se k umístění sloupu měli sejít a vyjádřit odborníci.

„Já bych o tomto díle ráda rozhodovala transparentně jako o jiných dílech,“ distancovala se od odpovědnosti Kaplicky.

Zdroj: Marcel Mihalik

Pro návrat sloupu je 18 tisíc, proti 2500

Akademický sochař Petr Váňa, který na díle pracuje přes 20 let, si pak Deníku postěžoval, že požadavku Elišky Kaplicky nerozumí, protože odborníci už se k Mariánskému sloupu vyjádřili, a dokonce pozitivně. „Mariánský sloup je klíč k českému baroknímu umění. Je vytvořen podle stanoviska památkářů a je vytvořen z darů. Veškerá architektura je hotová, kromě soch andělů,“ prohlásil.

Proti stavbě je přibližně 2500 podpisů jak rukou psaných, tak internetových. Jedním z odpůrců je i senátor Libor Michálek (za koalici Pirátů, SZ a KDU-ČSL). „Pro mě je to symbol rozdělení a poroby českého národa. Kdyby šlo o sochu Jana Ámose Komenského, který jednoznačně spojuje a nebudí kontroverze, pak je to něco jiného,“ řekl Pražskému deníku senátor.

Kopie Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí
Petice proti obnově Mariánského sloupu nasbírala sedm stovek podpisů

Snaha o obnovení Mariánského sloupu trvá už 27 let. Odpovídá tomu i 18 tisíc podpisů lidí, kteří chtějí symbol na Staroměstské náměstí vrátit. „Jsme snad poslední z iniciativ, která to snažení dovede úspěšně do konce,“ věří místopředseda Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu Karel Kavička.

„Ti, kteří mají opačný názor, trvají na omylu, že je to památník Bitvy na Bílé hoře. My ten sloup prezentujeme jako smír. Nezapomínejme na křivdy, které se staly, ale jediná cesta je odpuštění,“ dodal. Společnost je zároveň investorem stavby, na níž jsou náklady zhruba 4,5 milionu korun.

Mariánský sloup na Hradčanském náměstí. Ilustrační foto.
Výstava přibližuje historii i současné opravy mariánského sloupu

Sloup byl poděkováním za ochranu při třicetileté válce  

Válku o to, zda bude Mariánský sloup stát, či nikoli, bude muset ukončit politické rozhodnutí. Na dnešním zastupitelstvu ho však lze jen těžko očekávat, protože diskutabilní a třeskutá témata před blížícími se sněmovními volbami politické body nepřinášejí. „Připadá mi to zbytečné. Jsem pro obnovení sloupu, protože jsem věřící katolík. Panna Maria nemá souvislost s Habsburky, ona za ně nemůže. Mariánský sloup je duchovní záležitostí, je to pocta Panně Marii a poděkování za ochranu při třicetileté válce,“ postěžoval si Deníku akademický sochař Jan Bradna.

Srocení lidu před Mariánským sloupem na Staroměstském náměstí v Praze. Dobový snímek z roku 1918, kdy se v převratném roce českých dějin rozhodovalo o rychlém konci architektonického skvostu.
Praha je pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí