V pití piva jsou Češi přeborníci.

Pražané přitom zdaleka nezůstávají u tradičních velkých značek. V hlavním městě se do módy dostávají speciální piva z malých lokálních pivovarů.

V rozlehlém sále Pivovarského domu v Ječné ulici byste v podvečer všedního dne marně hledali volné místo. Zvláště mladší milovníci piva si zdejší mok nemohou vynachválit. „V hospodách většinou narazíte na pár značek piv, co chutnají skoro stejně, tady si můžete vybrat ze spousty příchutí,“ tvrdí častý host Martin Zlámaný z Vokovic.

Banán a vanilka pro pivaře

Na nápojovém lístku se tu objevuje pivo kávové, banánové nebo vanilkové. Podnik si nápoj vaří přímo v prostorách spojených s restaurací. „Před pár lety o ochuceném pivu nikdo neslyšel, my se snažíme přicházet s neobvyklými chutěmi,“ popisuje strategii podniku společník a manažer Pivovarského domu Aleš Dočkal. Podnik otvíral před dvanácti lety a v Praze byl tehdy takřka ojedinělým zjevem.

Dnes se lokální minipivovary rozrůstají po celé metropoli. Nabízejí svoje značky piv, většinou chuťově velmi odlišných od běžného standardu.

V centru metropole najdete třeba známý Pivovar U Fleků v Křemencově ulici, který se specializuje spíše na zahraniční hosty, Novoměstský pivovar ve Vodičkově ulici, do něhož si už našla cestu řada Pražanů, či věčně nabitou Pivnici s minipivovarem U Medvídků Na Perštýně. Pivní byznys zkrátka v metropoli vzkvétá.

#nahled|https://g.denik.cz/63/0d/info_pivovary_denik_clanek_solo.jpg|https://g.denik.cz/63/0d/info_pivovary.jpg|Každoročně v Česku vyroste pět nových pivovarů.#

Hosty lákají zvláštnosti

„Už nestíháme obsáhnout poptávku, uvažujeme o rozšíření výrobní kapacity pivovaru,“ tvrdí například manažer Klášterního pivovaru Strahov Marek Kocvera. Za rok tu uvaří zhruba tisíc hektolitrů místní značky Svatý Norbert, které prodávají takřka výhradně ve své restauraci. Kromě toho je odběratelem například restaurace Chýše v Bohnicích. Vlastní hosty se na Strahově snaží lákat na speciály: kromě dvou celoročních druhů svého piva vyrábějí ještě čtyři sezonní, mimo jiné letní pšeničné nebo vánoční silné. „Od dob, kdy jsme před sedmi lety začínali, stoupl zájem o naše pivo na dvojnásobek,“ počítá Kocvera.

Zkušenosti s rostoucím zájmem lidí potvrzují také v Novoměstském pivovaru. Světlý i tmavý novoměstský ležák si rok od roku nachází stále více příznivců. Velkým značkám se podobně jako další minipivovary snaží ve Vodičkově ulici konkurovat kvalitou. „Vaříme nefiltrovaný kvasnicový ležák,“ popisuje provozní novoměstského pivovaru Václav Kohout. Kromě chuti piva je pro hosty lákadlem samotná návštěva restaurace. „Pivovar je propojen s restaurací, takže lidé mohou při pití piva sledovat jeho výrobu,“ říká Kohout.

Pražské minipivovary

Pivovarský dům Ječná ulice, Praha 1

Novoměstský pivovar Vodičkova ulice, Praha 1

U Fleků Křemencova ulice, Praha 1

Klášterní pivovar Strahov Strahovské nádvoří, Praha 1

Minipivovar Pražský most Betlémská ulice, Praha 1

Minipivovar Richter Bulovka, Praha 8