Dlouho chystaná rekonstrukce zchátralých Barrandovských teras začala. Objekt slavné prvorepublikové restaurace, který spolu s celým areálem vlastní řecký investor Michalis Dzikos, do tří let projde kompletní rekonstrukcí, po které se do něj gastronomie vrátí. Kromě toho kolem restaurace vyrostou dvě nové budovy, nabízející apartmánové ubytování.

Ve stávajícím objektu vzniknou dvě restaurace. Ta větší, která zabere dvě patra hlavní části budovy, se zaměří se na dobovou kuchyni Prahy třicátých let. Ve vedlejším prostoru pak vznikne menší podnik s mezinárodní gastronomií.

Staropražští šneci a račí polévka

Koncepce hlavního podniku se bude držet prvorepublikové tématiky, které budou odpovídat i interiéry a jídelní lístek. „Koncept bude inspirován první republikou, érou, kdy ve Francii doznívala belle epoque a celá Evropa se inspirovala Paříží nebo Vídní. Používaly se suroviny jako šneci, raci a podobně. Dovedu si tak představit, že budeme servírovat třeba staropražské šneky, račí polévku nebo dobrou pečenou jehněčí roládu," přiblížil pojetí podniku jeho budoucí provozovatel, šéfkuchař a hoteliér Robert Chejn.

Doplnil, že by se nemělo jednat o vyloženě luxusní restauraci. „Návštěvu si bude moci dovolit i širší veřejnost," slíbil.

Majitel chce obnovit původní atmosféru

V úvodní fázi rekonstrukce původního objektu už byly odstraněny dodatečně vystavěné prvky a nástavby, v interiéru latexové výmalby či tapety.
Podle architekta Ondřeje Kukrala, který má opravy na starost, je cílem investora obnovit atmosféru místa.

„Šel do projektu s vědomím, že jde o památku a že chce atmosféru vrátit. Takže se vůbec nesnažíme o nějaké novotvary, změny konstrukce či zásahy do dispozice. Snažíme se objekt pietně opravit tak, aby se tu lidé cítili jako v roce 1935," přiblížil s tím, že spolupráce s pražskými památkáři probíhá bez problémů.

Drobným změnám se však rekonstrukce nevyhne. Jiná než původní budou muset být okna kvůli hluku, nutná je také vzduchotechnika a další úpravy nezbytné pro provoz restaurace.

Dvě nové budovy s apartmány

Kromě rekonstrukce původní restaurace plánuje Dzikos na severní i jižní straně přistavit nové budovy. „Obě mají mít podobnou náplň, půjde o hotel apartmánového typu. Došlo k určitým změnám oproti původnímu záměru, kdy to měl být klasický hotel s konferenčním sálem. Kapacita bude do stovky apartmánů," vysvětlil architekt Ladislav Kuba, který nové stavby navrhoval. Doplnil, že součástí projektu je i podzemní parkoviště s padesátkou parkovacích míst.


Zatímco jižní přístavba podle něj navazuje na původní pojetí architekta Maxe Urbana, na severní straně už se ho projektanti tolik nedrželi. „Stávající budova restaurace spolu s dostavbou na jihu tvoří původní figuru barrandovských teras. Vytváří celek - dříve tam byly jenom terasy s oplocením, teď tam bude nový objekt. V severní části už jsme jinde, takže tam už postupujeme jinak a spíše se vůči původnímu motivu vymezujeme," popsal Kuba.

Byty by zde být nemohly. Kvůli hluku

Problémem stavby je zvýšený hluk z dopravy pod skálou. Podle Kuby je možné výstavbu realizovat jen proto, že krátkodobé ubytování nemusí plnit tak náročné hlukové normy, jako standardní bydlení. „Byty by tu vzniknout nemohly," doplnil.

Podle Kukrala sice zvýšení hluk představuje problém, ale provozu restaurace by vadit neměl. „Když si stoupnete na Národní třídu, také tam je hluk a restaurace tam také jsou. My můžeme jen tu situaci přijmout a udělat dobrou hlukovou izolaci," uvedl. Hosté podniku, kteří se budou chtít pokochat výhledem na Vltavu ze zahrádky nebo plánovaného venkovního posezení na jedné z teras, se ale s hlukem projíždějících automobilů budou muset smířit.

Čtěte také: Barrandovské terasy snad nespadnou