Ta má jak Deník už před časem informoval vyrůst na třech stovkách hektarů pozemků ležících v katastrech Šeberova, Újezdu a Průhonic. Podmínkou jejího vzniku a „udržení při životě" je právě realizace obří dálniční křižovatky, známé jako Exit 4, vyprojektované do oblasti mezi Kateřinkami a Újezdem. Jak za Alianci Jihovýchod upozornil starosta dotčených Křeslic Antonín Zápotocký Exit 4 má vzájemně propojit šest jízdních pruhů dálnice D1 a pět jízdních pruhů navržené Vestecké spojky s vyústěním do Formanské ulice. A předně má zaručit dopravní obslužnost zmiňované komerční zóny.

Plánuje se i výstavba giga marketu

Pohoršení lidí žijících v dotčených městských částech pramení nejen z obavy o osud vlastního životního prostředí. Nelíbí se jim ani to, že komerční zájem několika nadnárodních obchodních řetězců má realizací křížení dálnice D1 a Vestecké spojky „spolufinancovat" veřejný rozpočet.

Starosta Zápotocký připomíná, že jen mezi Kateřinkami a Újezdem je v současné době v souvislosti s Exitem 4 naplánována výstavba kancelářských prostor pro osm tisícovek nových zaměstnanců a řada bytovek pro více než dva a půl tisíce obyvatel. Lidé ze Šeberova jsou pro změnu informováni o tom, že v jejich katastru má na již skoupených pozemcích vzniknout giga market jen co bude postaven Exit 4.

„Přinese nám to jen devastaci okolí, desetitisíce aut a stovky kamionů navíc denně projíždějících přímo kolem nás. A paradoxně si to zaplatíme sami z peněz, které z nás stát ždímá zvyšováním DPH," stěžuje si většina místních.

Případem se bude zabývat Nejvyšší správní soud

Ve věci již padla žaloba, kterou by měl rozřešit Nejvyšší správní soud (NSS). Přestože výstavbu povoluje územní plán Prahy schválený v roce 2000. Podle advokáta Michala Bernarda zastupujícího žalující stranu je znění územního plánu v souvislosti s Exitem 4 a Vesteckou spojkou nezákonný. „Předně, nedošlo vůbec k posouzení vlivů na životní prostředí, přičemž již dnes jsou zde významně překračovány závazné limity hluku a znečištění ovzduší," sdělil Bernard.

Hlavní město je však přesvědčeno, že dosud platný územní plán z roku 2000 nelze zpětně napadat. Místní jsou ale jiného názoru. Spoléhají na precedentní rozhodnutí, kterým letos NSS z obdobných důvodů zarazil výstavbu mrakodrapů na Pankráci. „Do lokality, kde je zhoršené životní prostředí, je nepřijatelné umisťovat stavby, které by škodlivou zátěž ještě více zhoršily," konstatoval mimo jiné NSS.

Pozemky u Exitu 4 jsou rozprodané

- Nadnárodní řetězce a developerské společnosti vlastní všechny pozemky sousedící s navrženou křižovatkou Exit 4 v katastru Šeberova, Újezda a Průhonic. Plánují zde vystavět hypermarkety, skladové a logistické areály, administrativní komplex pro 8 tisíc zaměstnanců, bytovky pro více než dva a půl tisíce obyvatel.

- Na Exit 4 čeká také nedaleké, stále se rozrůstající kontejnerové překladiště.