Stavební úřad Prahy 1 nařídil v říjnu demolici stavby. Podle magistrátních úředníků to lze ale udělat jen v případě, že budova ohrožuje zdraví a životy, což se neprokázalo. S tím investor nesouhlasí, rozhodnutí je podle něj neoprávněné.

„Vlastník postupoval v souladu s nařízením stavebního úřadu městské části Praha 1, které řešilo situaci ohrožující zdraví osob, ve stanovené relativně krátké lhůtě," uvedl Vlček.

Investor nejprve o demoliční výměr sám požádal, poté žádost stáhl a úřad mu ji následně nařídil. V takovém případě ale stavební zákon počítá s kontrolní prohlídkou.

„Nedokladné odstranění stavby lze nařídit pouze v případě, že stavba hrozí zřícením. Vzhledem k tomu, že stavba umožnila bezpečnou kontrolní prohlídku i provedení průzkumu, lze usuzovat, že zřejmě bezprostředním zřícením nehrozila," píše se v rozhodnutí magistrátu.

Kontaminace toxickými látkami

Podle vlastníka byl ale stav domu havarijní a konstrukce byla kontaminovaná toxickými látkami z doby, kdy v ní sídlila výroba léčiv a chemická laboratoř.

Památkáři zde povolili stavbu administrativně-obytného domu, podmínkou ale bylo zachování a přestavba původního domu. „Likvidací stavby se stavebníkovi uzavřely dveře ke stávajícímu územnímu rozhodnutí," řekl již dříve ředitel oboru magistrátních památkářů Jiří Skalický.

Již vydané územní rozhodnutí podle něj demolicí domu pozbývá platnosti, protože počítalo s dostavbou stojícího domu.

Památkáři v minulosti povolili stavbu osmipatrového rezidenčního domu s několika podzemními patry pro parkování. Gotické sklepy, pískovcový portál, původní krovy a vrata musí investor zachovat.

Čtěte také: Firma dokončila demolici domu v Soukenické v centru Prahy