Dubnový příjezd prezidenta USA Baracka Obamy už v těchto dnech působí v Praze rozruch. Některá sdružení a instituce chtějí návštěvu hlavy spojených států využít k různým shromážděním a demonstracím zejména proti vybudování radarové základny v České republice.

Jednu z těchto akcí už včera magistrát hlavního města zakázal.

Příliš dlouhá akce

Jednalo se o shromáždění na Náměstí Jana Palacha, které ohlásil mluvčí iniciativy Ne Základnám Jan Májíček, akce se měla jmenovat „Občané proti základnám“ a měla se konat v neděli 5. dubna od 8 do 22 hodin. Právě dlouhých 14 hodin trvání akce bylo jedním z rozhodujících faktorů pro vydání zákazu. Omezilo by to totiž 230 spojů MHD. Pokud by se doprava odkláněla, způsobilo by to obrovské problémy.

„Prostor náměstí bude také v uvedenou dobu z bezpečnostních důvodů uzavřen a nebude možný vstup do plochy s parkovou úpravou a prostoru před Rudolfinem. Účastnící shromáždění by proto museli stát především na komunikaci. To by výrazně omezilo provoz MHD i automobilové dopravy,“ sdělil tiskový odbor magistrátu.

Demonstrace budou jinde

Přesto, že byla jedna demonstrace zakázána, budou se v době pobytu amerického prezidenta v Praze konat další na jiných místech.

„Evidujeme řádně podané oznámení pouličního průvodu po trase Václavské náměstí – 28. října – Národní – most Legií - Vítězná - Újezd – Karmelitská – Malostranské náměstí v neděli 5. dubna od 17 do 20 hodin svolávaného Evou Novotnou za účelem „Občané ČR Ne radaru“, pokračoval tiskový odbor. Shromáždění Ne základnám ještě oznámilo akci, jež se má konat na Václavském náměstí.

„Je celkem jedno, kde se sejdeme, když je to v centru, tak to stačí. Hlavně, abychom byli slyšet a vidět,“ řekl Jakub Moravec, který se chce průvodu také zúčastnit.