„V pražském rozpočtu se na konci roku objevily rezervy umožňující poskytnutí investičních dotací městským částem, které pomohou na mnoha místech metropole řešit problémy v oblasti školství,“ vysvětlila radní hlavního města pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

Zastupitelé budou jednat o podpoře projektů, které se týkají zvyšování kapacit pro předškolní a základní školy. Návrhy investic se týkají například Kolodějí, které potřebují 6 milionů korun na otevření nové učebny ve zdejší základní škole. V Dolních Počernicích zase chtějí vytvořit nové třídy v mateřské škole Duha, na což potřebují 4 miliony korun.

„Od nástupu do funkce pražské radní pro školství usiluji o rozšiřování kapacit v oblasti předškolního a základního vzdělávání. Od roku 2014 vzniklo v hlavním městě bezmála 1,5 tisíce nových míst v mateřských školách a přes čtyři tisíce míst v základních školách,“ dodala Irena Ropková.

Radnice Prahy 10. Ilustrační foto.
Praha 10 řeší problém s hotelem pro školy v přírodě. Pro děti je nebezpečný

Současně budou zastupitelé rozhodovat i o poskytnutí investice na vybavení nově otevírané učebny základní školy v Dolních Měcholupech ve výši půl milionu korun. Rovněž se bude jednat i o finanční podpoře nových zaměstnanců kuchyně v základní škole v Dubči za 600 tisíc korun.

Další navrhované investiční dotace zahrnují projekty určené na rekonstrukce školských budov, zahrad i sportovišť. V základní škole v Resslově ulici potřebují 19 milionů na spolufinancování výměny oken a vybudování vchodu k jídelně. Základní škola Na Smetance by pak využila 16 milionů na výstavbu multifunkčního sportoviště. V Praze 17 by zase potřebovali opravit varnu základní školy, která se nachází v havarijním stavu a v Dubči chtějí rekonstruovat školní zahradu.