Nahrávání CD začalo ve studiu Sono Records. Výsledné album bude, stejně jako samotné návštěvy Loutek v nemocnici, dělat především radost nemocným dětem. K dostání však bude i pro ostatní zájemce. Při přípravě alba spolupracují Loutky s hudebním vydavatelstvím Bonton.

„V našich představeních rádi pracujeme s hudbou. Hrajeme si s dětmi, zpíváme, rozdáváme jim různé hudební nástroje, aby s námi mohly muzicírovat. Hudba vždycky uvolní atmosféru a díky ní se dostaneme k dětem ještě blíž. A tak jsme si řekli, že by bylo fajn, kdyby kousek z té atmosféry zůstal dětem i když odejdeme. Naše CD si budou moci pustit v postýlce třeba do sluchátek a bavit se dál." vysvětlila Marka Míková, předsedkyně spolku Loutky v nemocnici.

Benefiční koncert

Slavnostní křest CD se uskuteční 23. května odpoledne během Dne Loutek v divadle Minor. Už od 14 hodin se návštěvníkům otevřou brány divadla a oni spolu s herci a muzikanty z Loutek v nemocnici budou procházet zákoutími divadla.

Potkají se s loutkami z divadelních představení, které Loutky hrají v nemocnicích, vyřádí se ve výtvarných, hudebních i pohybových dílnách a celé odpoledne završí benefiční koncert Loutkobandu, a kapel Zuby nehty a Tornado Lue. Vstupné pro všechny je dobrovolné. Výtěžek bude použit na činnost Loutek v nemocnici.

Radost pro pacienty

V České republice je ročně hospitalizování přibližně 180 tisíc dětských pacientů. Těm se snaží Loutky v nemocnici přinést radost svými divadelními představeními a písničkami.

„Není to však obyčejné přestavení. Hrajeme s dětmi a pro děti. Nabízíme bezprostřední komunikaci a děti se zapojují do hry: napovídají, pomáhají, vymýšlejí příběhy, hrají s loutkami a často se svěří i se svým trápením. Loutky dokáží u nemocných dětí často víc než pilulky vykouzlit úsměv, zaplašit stesk po domově, pomoci na chvíli zapomenout na bolest a trápení." doplnila Marka Míková.

280 návštěv ročně

Již deset let navštěvují dětské pacienty hospitalizované v nemocnicích a léčebnách po celé České republice různí hudebníci, umělci, terapeuti a to pod hlavičkou neziskové organizace Loutky v nemocnici.Zpočátku malé sdružení nárazově navštěvovalo několik dětských oddělení pražské Fakultní nemocnice v Motole. Za 10 let se působení Loutek v nemocnici rozšířilo na úctyhodných 6 nemocnic v Praze a dalších 19 nemocnic a léčebných ústavů po celé republice. Během roku tak odehrají v rámci 280 návštěv více než tisíc divadelních představení a odzpívají tisíce písniček.

Tým Loutek se rozrostl z původních 4 členů na 13 a v roce 2010 vzniklo na Slovensku také sesterské sdružení Bábky v nemocnici. Za první dekádu vzniklo více než deset malých inscenací, připravených přímo pro hospitalizované děti. Nedílnou součástí návštěv dětských pacientů je i živá hudba.

Marka Míková vzpomíná na uplynulých deset let?„Máme v paměti nesčetné příběhy, kdy po naší návštěvě dítě začalo zase mluvit a smát se, nebo dokonce jíst, nebo se podařilo díky žabákovi zjistit, že dítě je schopné chodit. Vzpomínám si, jak Kašpárek dokázal zjistit, že dítě rozeznává barvy. Také jsme s většími dětmi probrali mnohou nelehkou zkušenost z jejich života. Mám v paměti dívenku, kterou kamarád při hře strčil pod auto. Seděla se zlomenou nohou v posteli a pořád opakovala, že mu to nikdy neodpustí. Chvíli jsme rozebírali, jak mu asi je a jak těžké je omluvit se a přiznat chybu, když jsme odcházeli, řekla, že mu dá šanci. Jsou to nezapomenutelné chvíle, které v nemocnici s dětmi prožíváme. Někdy je nám z toho opravdu těžko u srdce, protože děti by neměly být vážně nemocné, měly by běhat venku a hrát si, ale na druhou stranu pokaždé zažíváme malý zázrak a když odcházíme, víme, že naše práce byla opravdu užitečná."

Více o aktivitách Loutek v nemocnici naleznete na www.loutkyvnemocnici.cz.

Kamila Matějková