V současné době plánuje třetí městská část postavit na místě současného občerstvení na Parukářce nový objekt, sloužící k témuž účelu. Stávající hospoda je určena k demolici. Projekt na nový podnik už je hotov a v současnosti putuje do územního řízení; radnice hodlá občerstvení postavit a následně najít provozovatele.

Proti plánu se postavili obyvatelé ulic Lupáčova a Jeseniova, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti kopce. Objekt, který radnice označuje jako občerstvení, je podle nich normální poměrně velkou restaurací a do parku nepatří. Volají proto po tom, aby byl projekt přepracován, a zároveň dlouhodobě požadují omezení hudební produkce a dalších akcí v parku.

Jedním z nespokojených občanů je Tereza Jobvaková, která k tomuto tématu mezi místními uspořádala anketu. „Stávající restaurace ruší klid, radnice s tím doteď nic nedělala. Že by byl v nové hospodě hluk menší, mi nepřijde pravděpodobné, když bude ještě větší než současná. Ostatně by to ani logicky nedávalo smysl, každý provozovatel bude přirozeně chtít co nejvíce vydělávat," uvedla. Její ankety se zúčastnilo 110 lidí, 93 z nich hlasovalo proti stavbě nové restaurace.

Neúnosný hluk i kladné ohlasy

Od jara do podzimu je hluk podle Jobvakové v Lupáčově ulici, kde bydlí, neúnosný. „Když se zkombinují velké koncerty a akce současné hospody, od května zhruba do konce září bývá hluk třikrát, čtyřikrát týdně. Z hospody je také někdy rámus i v případě, že tam žádná akce není," popsala. Doplnila, že protože má okna v podstatě ve stejné úrovni, jako je současná restaurace, tak někdy slyší i to, co si hosti povídají.

Označit chystaný provoz za občerstvení je podle ní nesmysl, protože plánovaná kapacita odpovídá normálně velké restauraci. „V plánu je větší restaurace, než je tam teď, zahrádka má mít 102 míst a vnitřek 75, celkem je to tedy asi 180 míst, což už je podle mě docela velká hospoda," míní.

Podle radnice Prahy 3 však problém žižkovského kopce není tak prostý. „Situace je složitá, protože kromě stížností obyvatel z okolí na příliš velkou četnost akcí a hluk se naopak setkáváme s kladnými ohlasy občanů, kteří jsou spokojeni, že se na Parukářce stále něco děje a právě proto ji rádi navštěvují," uvedla mluvčí městské části Iva Vojtková.

Samotná městská část podle ní letos pořádala v parku pouze jednu událost, na říjen plánuje další. „Ostatní aktivity, které na Parukářce probíhají, jsou akce různých organizací a zdaleka ne všechny jsou hudební a hlučné," doplnila. Městská část však akce povoluje, může tedy jejich počet omezit.

Občerstvení do sedmihektarového parku podle Vojtkové určitě patří. „Mělo by sloužit široké veřejnosti, například rodinám s dětmi, důchodcům na procházce, pejskařům či dalším návštěvníkům parku," uvedla.

Stačil by stánek s občerstvením

S tím souhlasí i Jobvaková, na to by však podle ní stačil podnik mnohem menší, než je ten chystaný. „Proti tomu, aby tam byl stánek s občerstvením, samozřejmě nic nemám, ale aby tam byla normální velká restaurace, to mi pro to místo přijde škoda," uvedla. Mnohem víc by se tam podle ní hodila například půjčovna sportovního nářadí či posilovna pro seniory, doplněná o pár stolků a malé občerstvení, kde by si lidé mohli dát pivo či zmrzlinu.

Praha 3 vyjde místním obyvatelům vstříc alespoň v tom, že nová restaurace bude muset zavírat v deset večer. V současnosti má už navíc v ruce i hlukovou studii prostoru kolem Parukářky, kterou si nechala udělat. „Nyní proběhne jednání, na jehož základě bude zpracován metodický pokyn k využívání Parukářky," slíbila Vojtková.

Za projektem nové restaurace si stojí bývalý místostarosta a současný zastupitel třetí městské části Ondřej Rut (SZ). „Nebude to restaurace, ale stánek s občerstvením, navíc byly k projektu dvě veřejná projednání. Zadání studie se tak dělalo na základě požadavků lidí, kteří měli možnost se vyjádřit. Jejich připomínky byly do plánu zapracovány," uvedl s tím, že kapacita nového podniku sice bude o něco větší, ale ne o mnoho a je dána i tím, že lidé chtěli jak kuřáckou, tak nekuřáckou část. Budova bude navíc narozdíl od té stávající hluk z akcí směrem do zástavby blokovat.

Námitky místních obyvatel nicméně Rut chápe a domnívá se, že nějaká regulace akcí na Parukářce je na místě. „Nechci koncerty úplně zakazovat, takové akce do veřejného prostoru patří. Ale když to mají místní obyvatelé čtyřikrát týdně, začnou být vedra a potřebují mít otevřená okna, není to úplně ideální. Myslím, že by bylo vůči obyvatelům fér nastavit, aby akce byly třeba jenom o víkendu," míní.

Podle Jobvakové by však bylo fér spíše projekt přepracovat a přijít s variantou, která by byla schůdná i pro místní rezidenty. „Myslím si, že dokud to nestojí, není důvod, proč to nezměnit. Můj názor je, že není možné, aby se někdo bavil na účet někoho jiného," zakončila.