Padla vláda a na dalších 41 let se ujali vlády komunisté. „Byla zima a vedle stojící Vlado Klementis půjčil Gottwaldovi při tomto projevu svou kožešinovou čepici. Za to se mu odměnil popravou," připomněl expředseda TOP 09 a bývalý kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg.

Podle něj současnost není jen pro vzpomínání. Rozhodující tehdy byla pro vítězství komunistů také spolupráce a zbabělost politiků, kteří nebyli členy komunistické strany, ale vzdali se boje a přidali se.

Koutoul před diktátorem

„A dneska jsme pokračovali v hrdé tradici Vítězného února, pražská radnice si odhlasovala, že uděláme kotoul před velkým čínským diktátorem. Zrovna dnes jsme se zase poklonili před komunistickou velmocí," řekl s odkazem na to, že radnice uznáním Tchaj-wanu jako součásti Číny legitimizovala i jeho případnou okupaci a anexi.

„Byly vždy dvě Prahy, jedna, která hrdě bojovala za svobodu, a jedna, která kapitulovala předem. Boj za svobodu musí vést každá generace, ten boj není nikdy vyhrán. Musíme být připraveni i na oběti. Doufám, že někteří z nás budou také k tomu připraveni," dodal.

Při rozdávání svíček zazněla Staroměstským náměstím jména obětí komunistických represí, faráře Josefa Toufara či Milady Horákové a dalších pěti desítek lidí, jen malé části z 10 tisíc těch, kteří podle organizátorů dnešní pietní vzpomínky zemřeli „rukou režimu, který vládl jménem lidu, ale proti lidem".

Odpůrci Babiše varovali před jeho plíživým omezováním svobodyPietní shromáždění u příležitosti výročí únorového komunistického převratu uspořádala platforma Bezkomunistů.cz 25. února na Staroměstském náměstí v Praze. Odpůrci předsedy ANO a ministra financí Andreje Babiše (ANO) varovali před jeho plíživým omezováním svobody. Varovali také před koncentrací moci v jeho rukou. Připomínali, že podobně se dostali k moci komunisté v únoru 1948. Jejich shromáždění na pražském Václavském náměstí, které mělo název „Oligarchům zvoní hrana", ve čtvrtek vpodvečer podpořili politici zejména z TOP 09. 

Účastníci shromáždění chtěli dát najevo nesouhlas s tím, že Babiš, vlastník Agrofertu, je v současné vládě vicepremiérem a strážcem státní pokladny. U sochy svatého Václava promluvili předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, čestný předseda strany Karel Schwarzenberg, poslankyně ODS Miroslava Němcová nebo zástupce pirátů Roman Kučera. 

Protest je jednou z řady akcí, které se ve čtvrtek uskutečnily při příležitosti výročí komunistického převratu v únoru 1948, kdy převzala po vládní krizi moc komunistická strana. Totalitní éru ukončila až revoluce na podzim 1989.

Čtěte také: Na pražském Újezdu lidé uctili památku obětí komunismu