"Tradiční akce České lékárnické komory, Den lékáren, připadá každoročně na třetí červnový čtvrtek. Letos se uskuteční 16. června v 658 lékárnách. Pro pacienty je připraveno rozšířené poradenství týkající se ošetřování poranění," uvedl Chudoba s tím, že téma vybrali sami pacienti.

Lékárníci pořádají osvětovou akci před letními prázdninami a dovolenými, protože právě v létě bývá poranění a úrazů víc. Poranění mohou být různá - odřeniny, popáleniny, řezné rány, puchýře či kůže spálená od sluníčka. S vážným poraněním chodí pacienti k lékaři a do nemocnice, s méně závažným jim může poradit lékárník.

"Lékárníci pomohou pacientům nejen radou, jak poranění ošetřit, ale i jak vybavit domácí nebo cestovní lékárničku pro případ úrazu. Jenom náplast v ní totiž nestačí," řekl.

Protože lidé někdy používají pro ošetření netradiční či nevhodné metody, připravili lékárníci letáčky s radami. Připomínají, že na prvním zásahu vždy záleží, i když závažnější rány vyžadují ošetření lékaře. Především je nutno z rány šetrně odstranit nečistoty, ránu vydezinfikovat a použít vhodnou náplast či krytí. Pro ošetření ran by lidé tedy měli mít v lékárničce vedle náplasti také dezinfekci, sterilní krytí a obinadlo.