„Cílem demonstrace je zastavení výstavby. Jak varianty se 16, tak se 26 patry. Obyvatelé nechtějí žádnou z nich," řekl dnes na shromáždění jeho svolavatel Petr Kučera ze Spolku občanských sdružení Jihozápadního měs­ta.

Senátor za Prahu 5 a 13 Václav Láska (za SZ) připomněl, že demonstrace stavbu nezastaví, tlak obyvatel je ale důležitý. „Hlavní boj se odehraje ve správním řízení a u správních soudů," uvedl Láska.

Vedení radnice městské části již dříve prohlásilo, že výstavbu může zastavit jen magistrát. Rada složená ze zástupců ODS, ČSSD a ANO přitom už nesouhlasné stanovisko přijala. „Přesto očekáváme, že radnice přistoupí na variantu se 16 podlažími," uvedl dnes aktivista Kučera.

Přes 300 bytů

V rámci procesu EIA je rozhodováno o vlivu stavby na životní prostředí. Pokud stavební firma nedostane kladné stanovisko, může příslušný stavební úřad stavbu zamítnout. Posuzování začalo v září 2013, letos v lednu byly doplněné poslední dokumenty, posudek ale ještě hotový není. Poté bude následovat územní a stavební řízení, které povede místní stavební úřad. Proti jeho rozhodnutí je pak možné odvolání k pražskému magistrátu.

Investorem kritizované stavby jsou společnosti Lužiny Alfa a Lužiny Beta, které většinově vlastní firma City West Investors sídlící v Londýně. Společnost má dvě varianty projektu. Obě počítají se dvěma domy, které vyrostou napojeny na obchodní centrum Lužiny.

Zatímco první varianta navrhuje patnácti a šestnáctipodlažní budovy, ve druhé variantě vyroste západní budova až na 26 nadzemních podlaží. Celkem by v rámci projektu mělo vyrůst 303, respektive 293 bytů. Lidem se nelíbí zátěž způsobená stavbou, chybí jim také občanská vybavenost pro nové obyvatele postavených bytů, například místa ve školkách.