Občané budou v rámci pilotního projektu, který má za úkol zlepšit život na sídlišti, diskutovat třeba o tom, jak vyřešit živelné parkování, přerostlé keře nebo jak zajistit zajímavý program pro obyvatele. Vedle plánovacích diskuzí o budoucnosti vnitrobloku Vybíralova čeká místní i výstava o životě na sídlišti, sousedská slavnost nebo gastronomický festival.

„Příští dva měsíce čekají obyvatele Vybíralky kromě výstavy také úvahy jak oživit jejich sídlištní vnitroblok. Během letních prázdnin pak navrhneme plán revitalizace, který budeme ještě ladit s odborníky a politiky i místními. Všechny změny totiž musí vycházet z potřeb obyvatel," řekl Petr Hlaváček ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR).

Odstranění překážek pro příjemný život

Starosta Prahy 14 Radek Vondra doplnil, že výstava představí zajímavé příběhy a také výsledky analýz vnitrobloku. „Zároveň si od ní slibuji, že otevře diskuzi, kam by měla Vybíralka dále směřovat," uvedl.

Oživení vnitrobloku se bude soustředit na odstranění překážek pro příjemný život a nebude spočívat ve stavění nových budov na volných plochách mezi domy. První změnou bude nová veřejná knihovnička a nástěnka u místních potravin. Výsledky projektu by měly napomoci přípravě koncepce revitalizace sídlišť v celé metropoli.

Čtěte také: Praha 13 dokončila opravy vnitrobloků za 18,5 milionu korun