Unikátní operace, při níž lékaři přišili v kotníku téměř amputovanou nohu jednatřicetiletému pacientovi téměř amputovanou nohu v kotníku, se podařila ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

„Jednatřicetiletý Michal Streinbauer byl vážně zraněn při automobilové nehodě. Cévní zásobení bylo přerušeno a bez včasného a specializovaného lékařského zásahu nebyla šance na záchranu nohy," popsala mluvčí nemocnice Jana Jelínková.

K záchraně se spojila řada specialistů. Docent Valér Džupa s týmem z ortopedicko-traumatologické kliniky provedl rozsáhlou rekonstrukci rozdrcených a amputovaných kostí kotníku a zpevnil je zevní kovovou konstrukcí. Doktor Andrej Sukop s mikrochirurgickým týmem z kliniky plastické chirurgie obnovil krevní zásobení složitou rekonstrukcí tepen a žil pod mikroskopem. Odborníkům se podařilo i sešít jemné nervy a noha si zachová citlivost pro dotyk.

„O tom, že nebude noha pohyblivá v kotníku, lékaři pacienta informovali, i tak je ale se zákrokem spokojen a těší se, až se na nohu postaví a bude moci zase šermovat," doplnila Jelínková.