Uvedla to mluvčí Prahy 11 Šárka Cicvárková.

Zaplavete si za několik měsíců

„Otevření pro veřejnost bude předcházet několikaměsíční zkušební provoz. Jedenáctku VS tvoří tři haly. Budovy nabídnou prostory pro plavání, zážitky na vodních atrakcích, posezení v restauraci, rehabilitaci i důstojnou kulisu pro sport. Samozřejmostí je zázemí, včetně šaten a recepcí," sdělila mluvčí.

Stavba, která podle ní začala v roce 2005 geologickým a hydrogeologickým průzkumem, přišla jihoměstskou radnici na 500 milionů korun bez DPH. Mají se obyvatelé Prahy 11 na co těšit, nebo budou spíš zklamáni? A je půlmiliardová investice srovnatelná s náklady na výstavbu podobných bazénů jinde v republice?

Přirovnání k sardinkám…

Dokončovací fáze výstavby Jedenáctky VS – komplexu bazénů a sportovišť v Praze 11.Už na začátku letošního března se někteří zastupitelé městské části zúčastnili prohlídky interiéru areálu Jedenáctka VS. Odcházeli prý se smíšenými pocity. Například člen opozičního zastupitelského klubu Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos připustil, že byť není stavební odborník, kvalita stavebních prací i technologického vybavení na něj udělala dobrý dojem.

„Dovolím si však jako uživatel podobných areálů hodnotit jeho obsah. Čtyři bazénky pro kojence a děti jsou velký experiment a až praxe ukáže, zda bude úspěšný, či nikoli. Bazénová část je asi největší slabinou. Vše je miniaturní. Jak bazének (25 x 10,5 m - pozn. red.), tak i relaxační část, tobogán, sauny," zhodnotil Kos. Připomněl, že projektovaná kapacita bazénové části je 120 osob.

„Napadá mne přirovnání k sardinkám. Oproti tomu působí ohromná sportovní hala spíše jako hangár. Je pro potřeby Prahy 11 silně naddimenzovaná. Depresivní dojem z areálu dotváří ohromné plochy parkoviště (250 parkovacích míst - pozn. red) a nenápaditá architektura šedých plechových hal, připomínající spíše sklady někde u dálnice," míní opoziční zastupitel.

Je přesvědčen, že za 650 milionů korun (cena s DPH) se dal postavit areál, který by obyvatelům Prahy 11 nabízel lepší sportovní vyžití. „Krytý bazén měl být větší, měl zde být i venkovní bazén, či ledová plocha. Toto řešení jsme navrhovali před třemi roky, ale nebyli jsme vládci radnice vyslyšeni," dodal Kos.

Připomeňme, že původní projekt Vodní svět se měl více podobat Kosem nastíněnému řešení. Radnice však zjistila, že na Vodní svět nemá peníze a tak projekt pozměnila a pod názvem Jedenáctka VS poněkud umenšila. Obstojí v konkurenci s nedalekým soukromým vodním parkem v Čestlicích?

Lidé z Prahy 11 budou mít výhody

Podle Prahy 11 ho obyvatelé městské části za zvýhodněných podmínek účelně využijí. Jak před časem zmínil starosta Dalibor Mlejnský, areál bude určen pro všechny občany Prahy 11 a hlavně pro děti školou povinné. Ty prý už nebudou muset za výukou plavání cestovat po celé Praze.

„Z tohoto důvodu klesnou mimo jiné i náklady na cestování a městská část Praha 11 samozřejmě přispěje našim dětem na povinnou výuku plavání," stojí na oficiálním webu Jedenáctky VS, spravovaném radnicí.

Městská část, jako výhradní vlastník prý bude sama stanovovat ceny vstupného i doprovodných služeb. „Z těchto důvodů můžeme garantovat, že ceny budou standardní. Bude nastaven systém vstupného, který bude zvýhodňovat pravidelné návštěvníky a občany MČ Praha 11. Cenově zvýhodněné vstupné bude také pro děti a mládež, rodiče s dětmi a seniory," slibuje Praha 11.

Podle zjištění Pražského deníku se obyvatelé Jižního Města na bazén dlouho těšili. Avizované proporce jsou však pro ně, i vzhledem ke konečné ceně projektu, spíše zklamáním. Mezi nejčastější námitky proti projektu Jedenáctka VS patří také jeho poloha „na odlehlém místě, kam lidé musí dojet autem." Bazén měl podle obyvatel Prahy 11 stát spíše u metra Háje, konkrétně v areálu tamní Modré školky.

Opozice už dříve předložila čísla, která porovnávají cenu projektu Jedenáctka VS se srovnatelnými areály (pětadvacetimetrové bazény, postavenými mezi lety 2010 až 2012 například v Děčíně, Litomyšli, či Berouně). Tyto stavby vyšly na částky, pohybující se mezi 120 a 170 miliony korun.