Winton, který proslul jako zachránce 669 českosloven­ských, převážně židovských dětí dětí, zemřel ve středu ve 106 letech.

„Myslím si, že proces přejmenování nádraží by byl podobný změně názvu pražského letiště, bude o něm rozhodovat vláda," řekl Čižinský. Ruzyňské letiště se před časem přejmenovalo na Letiště Václava Havla. Zda bude mít starosta pro takový krok podporu pražské koalice, neví. „V první řadě je nutné zeptat se rodiny, abychom je nepřivedli do rozpaků," doplnil.

Čižinský ve čtvrtek zároveň obeslal všechna ministerstva s žádostí, aby byl den Wintonovy smrti vyhlášen dnem národního smutku.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) pouze vzkázala, že místopisné komisi rady navrhne, aby bylo siru Wintonovi pojmenováno v Praze „vhodné místo". K možnosti přejmenovat nádraží se nevyjádřila.

Zemřel zachránce židovských dětí Nicholas WintonVe věku 106 let zemřel sir Nicholas Winton, který před vypuknutím druhé světové války zachránil 669 českosloven­ských, převážně židovských dětí před jistou smrtí v nacistických koncentračních táborech.

Podle listu Maidenhead Advertiser zemřel Winton ráno klidně, v přítomnosti dcery Barbary a dvou vnoučat. „Svět ztratil velkého muže," napsal v reakci na Wintonovo úmrtí britský premiér David Cameron na svém Twitteru. Čeští politici se shodli, že smrtí Nicholase Wintona odešel statečný, skromný a slušný člověk.

V letech 1938 a 1939 Winton v Československu organizoval odjezdy židovských dětí do Británie, obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici, zařizoval dětem doklady a přijetí v britských rodinách. Právě před 76 lety, 1. července 1939, odjel z Prahy vlak s největším počtem dětí. Do bezpečí jich podle BBC tehdy zamířilo 241.