Žirafí sameček, který se narodil na konci června samici Noře, dostal jméno Tadeáš. Jeho malá žirafí kamarádka, která přišla na svět na začátku července žirafě Eličce, se bude jmenovat Amálka.  Jde o 77. a 78. žirafí mládě, které přišlo na svět v pražské zoo. Pražská zoo bude pro obě zvířata v budoucnu patrně hledat nový domov v některé z evropských zahrad.

Kvůli povodni přišla pražská zoo asi o 20 milionů na vstupném

Pražská zoologická zahrada přišla během červnových povodní asi o 20 milionů korun na vstupném. Řekl to ředitel zoo Miroslav Bobek. Celkové škody se stále vyčíslují, podle dřívějších informací by neměly přesáhnout 100 milionů korun. Část z toho zřejmě pokryje pojištění.

Povodně zasáhly pražskou zoo začátkem června. Poškozena byla především spodní část zahrady a v ní pak hlavně pavilon goril. Vedení zoo už dříve rozhodlo, že se gorily přestěhují do horní části. Nyní se zpracovává urbanistická studie pro místo, které zoo vybrala, řekl Bobek. „Můj předběžný odhad nákladů na vybudování pavilonu je 75 milionů korun," doplnil. Podle Bobka je zahrada schopná část peněz uhradit z vlastních zdrojů, s částí ale bude potřebovat pomoct od města.

Magistrát jako zřizovatel zahrady s pomocí pro zoo počítá. Podle primátora Tomáše Hudečka budou peníze vyčleněny už v rozpočtu pro příští rok. „Uděláme všechno proto, abychom zoo pomohli," řekl Hudeček, který dnes v zoo pokřtil nedávno narozená mláďata žiraf Rotschildových.