Na místě části vozovky, kde byl namalován přechod pro chodce, zeje obrovský, poněkud protáhlý kráter. Jeho rozměry výrazně přesáhly deset metrů a hloubka se blíží šesti metrům.

V jámě zmizely - zřejmě při propadu do kaverny - vozovka, chodník, keře i bříza. Narušeno bylo vodovodní potrubí o půlmetrovém průměru, což mělo za následek výpadek v dodávce vody. Ten podle slov Tomáše Mrázka z Pražských vodovodů a kanalizací postihl asi 4200 lidí.

Znovu téct by měla ve středu; provizorní zásobování zajistily cisterny. Pro průjezd aut policisté oblast uzavřeli. Naštěstí jde o oblast sice v blízkosti magistrály, ale přece jen méně frekventovanou zónu bydlení.

V noci jsme ujeli, řekl Deníku jeden z obyvatel domu stojícího pouhých pár metrů od okraje jámy. Bál se snad výbuchu plynu, jehož rozvody se zde právě opravují? Kdepak! Šlo o statiku. Uprostřed noci to prý vypadalo, že by se mohl poroučet i celý barák! Přívaly vody mizející v podzemí musí někam téct - a kdo ví, co provedou a jestli nepodemelou základy celého domu…

Podle statika panelák není poškozen

Úterní zpráva statika byla potěšující. Až pod dům nestabilní podloží nezasahuje a panelák by tak neměl být ohrožen. Nadále ale zůstane předmětem sledování. Neměla by však již hrozit evakuace, pro jejíž případ v noci radnice Prahy 4 chystala lůžka v ubytovně na Novodvorské.

Pracovníci, kteří se v místě propadu v úterý činili za pomoci těžké techniky, se primárně soustředili na opravu vodovodu. O celkové opravě postižené lokality, která se jistě nestane záležitostí dnů, se bude dále jednat.

Poblíž místa aktuálního propadu se něco podobného přihodilo už před dvěma roky - 19. března 2012. Tehdy do jámy v silnici dokonce spadlo osobní auto, z něhož nevyčnívala ani střecha. V současném kráteru by se ale klidně chovaly oba bagry, které na místě pracovaly, i s nákladními auty odvážejícími materiál…

Pražští policisté v úterý ráno varovali také před propadlou vozovkou v pravém pruhu Jižní spojky; jáma se objevila asi 300 metrů za lanovým mostem ve směru jízdy na Prahu 5.

Čtěte také: Hasiči se po dešti činili s pilami i s čerpadly. Ale také hasili požáry