Ve čtvrtek o tom informoval pražský magistrát. Podle jeho přehledu akcí by se měla konat čtyři shromáždění. Cílem dvou je vyjádřit solidaritu s uprchlíky a odsoudit xenofobii a extremismus. Další dvě demonstrace jsou proti imigraci, jednu z nich svolali extremisté.

„Na sobotu 18. července 2015 byla magistrátu oznámena řada shromáždění a pouličních průvodů, které se mají konat v centrální části města. V této souvislosti upozorňujeme na možné omezení automobilové dopravy a provozu tramvajových linek na dotčených komunikacích i v jejich okolí," uvedl magistrát.

Účastníci prvního ze shromáždění chtějí vyjádřit solidaritu s uprchlíky. Vadí jim šíření xenofobie. Ve spodní části Václavského náměstí se sejdou ve 14 hodin. Od 15.15 hodin se vypraví ulicí 28. října, Jungmannovou a Vodičkovou na Karlovo náměstí na piknik. Od 17 hodin pak v blízkých podnicích následují koncerty, divadelní představení či happeningy, které pořádá iniciativa Stop nenávisti.

"Václavák" plný shromáždění

V 15 hodin má u sochy svatého Václava začít akce odpůrců imigrace. Ta podle pořadatelů představuje problém. Chtějí vyzvat vládu a Sněmovnu, aby ho řešila.

Po shromáždění by měl následovat průvod na Hradčanské náměstí. Organizátoři ohlásili trasu přes ulici 28. října, Národní, přes most Legií, Vítěznou, Újezd, Karmelitskou, Malostranské náměstí a Nerudovu. Na facebooku pak ale uvedli, že cestu změní a přesný plán uvedou až na demonstraci, a to prý z bezpečnostních důvodů.

Za vystoupení z EU, proti kvótám a imigraci chtějí od 17 hodin na Můstku protestovat ti, které svolala extremistická Národní demokracie. Svou akci chtějí ukončit před sídlem vlády. K němu se průvod má dostat ulicí Na Můstku, Železnou, přes Staroměstské náměstí, náměstí Franze Kafky, Kaprovou, náměstí Jana Palacha, Mánesův most a Klárov.

Hned vedle má v 17 hodin na začátku ulice Na Příkopě v dolní části Václavského náměstí u Můstku začít shromáždění proti extremismu, násilí a na podporu EU. Pořadatelé chtějí navázat na demonstraci těch, kteří o tři hodiny dřív přijdou vyjádřit solidaritu s uprchlíky. Jejich akci podporují. Sami se chtějí postavit ale hlavně proti šíření xenofobie a posilování extremismu.

Čtěte také: Magistrát zakázal akci pro imigraci, místo mají zamluvené odpůrci