Krátké nadechnutí. Tak by se dalo charakterizovat období od otevření Korunovační ulice v prosinci minulého roku do minulého týdne. Dopravní situace na Vítězném náměstí se po několika měsících klidu opět zhoršila.

„Jezdím každý den do práce a zpátky po ulici Jugoslávských partyzánů. Konečně byl klid, co se to zase děje?" stěžuje si jedna z cestujících městské hromadné dopravy. O komplikacích hovoří i další. „V pátek dokonce v autobuse na zastávce Nádraží Podbaba hlásili, ať si přesedneme na tramvaj, protože kulaťák stojí," dodává druhá.

Souhra okolností 

Za to, že se Vítězné náměstí opět výrazně ucpává, může zřejmě několik faktorů. „Podle našich informací je to kvůli uzavření ulice Gymnasijní, opravuje se tam vodovodní řad," vysvětluje mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. Jeho slova potvrzuje i Pražská vodohospodářská společnost (PVS), která opravy provádí. „Úplné uzavření ulice probíhá od 19. března do 20. dubna," okomentovala mluvčí PVS Hana Kletečková.

Oprava je součástí komplexních prací na vodovodním řadu celých Dejvic. K tomuto kroku se přikročilo kvůli předloňské kontaminaci. V květnu roku 2015 totiž prosákla splašková voda do prasklé trubky vodovodního řadu.

Tisíce obyvatel Dejvic pak mělo akutní střevní potíže. Gymnasijní ulice ale měla být původně v plánu už loňské léto, a to kvůli její dopravní vytíženosti. „Nebylo možné opravy provést, protože v dané době byla uzavřená Korunovační ulice," vysvětluje Kletečková. Komplexní opravy celých Dejvic by měly být hotové na začátku května.

Objízdné trasy? Nejsou 

Podle Ústředního automotoklubu (ÚAMK) ale má na ucpávání dejvického kulaťáku vliv kombinace více uzavírek. „Kromě Gymnasijní ulice za to může oprava spojky mezi letištěm a Evropskou ulicí na slánské dálnici," uvedl Petr Vomáčka z ÚAMK. Na dopravu má pak také vliv výstavba kruhového objezdu mezi Horoměřicemi, Přední Kopaninou a Nebušicemi. „Situace není ideální, moc objízdných tras není," dodal Vomáčka.

Uzavře se Blanka 

Problémy na dejvickém kulaťáku jsou již chronické. Opakující se neúnosná situace při opravě Korunovační ulice před několika měsíci přiměla vedení Prahy 6 tlačit na magistrát, aby byl při zvýšené dopravě uzavírán výjezd z Blanky u Prašného mostu. Tehdy se to nepodařilo, při současné situaci není podle Prahy 6 toto téma na pořadu dne. „Šlo o zcela mimořádné opatření vyvolané výjimečně komplikovanou dopravní situací," uvedl Churavý.

Čtěte také: Praha 6 musí mít pro obchvat Vítězného náměstí další posudky