„Přímá volba starosty je jedním z řešení a zlepšilo by to fungování města. A nemyslím si to jenom já. Pokud budou přímo voleni, bude se jim to město řídit lépe," řekla Krnáčová.

Ve svém projevu rovněž uvedla, že je třeba zpřístupnit veřejný prostor lidem. Jednou z cest k tomu je prý rozmístit židle na veřejných prostranstvích. „Je potřeba, abychom aspoň ty židličky dokázali rychle rozmístit," řekla.

Krnáčová míní, že Praze chybí moderní architektura. „Rezignovali jsme na rozvoj města a nemáme tady žádnou významnou stavbu," řekla. Jako dluh Praze označila neusktečněnou stavbu budovy Národní knihovny od architekta Jana Kaplického.

Nefunkční hierarchie

Ve své řeči mluvila také o tom, jak se změnil její pohled na fungování samosprávy. „Myslela jsem si, že existuje nějaká hierarchie, kdy se rozdělí úkoly, ale tak to nefunguje," řekla.

Primátorkou se Krnáčová stala na konci listopadu 2014, kdy vytvořilo její ANO koalici s ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN). Koalice měla těsnou většinu 33 hlasů v 65 členném zastupitelstvu. Koalice se ale rozpadla na konci loňského října, kdy byli na jednání zastupitelstva odvoláni čtyři z 11 radních, a to i hlasy koalice. Od té doby politické strany zatím bezvýsledně jednají.

Čtěte také: Nečinnost primátorky se stává ústředním trumfem hnutí ANO