„Chci jasný důkaz pro Vaše tvrzení, pane Ďuriši. A chci ho okamžitě," napsala Krnáčová na twitter.

Bývalý ředitel v dopise píše, že své odvolání vnímá jako křivdu, ale zároveň také jako krok, na který má akcionář, tedy město, právo. „To, co mi už standardní nepřipadá, je fakt, že dokument o mém odvolání připravovali právníci Agrofertu, nikoli odpovědní zaměstnanci DPP," uvedl.

O tom, že by se na odvolání mohli podílet zmínění právníci, mluvil v pondělí také prezident odborářů Jiří Obitko. Podle něj mají odboráři stejné informace jako bývalý ředitel. Odboráři z jeho organizace jsou od minulého týdne ve stávkové pohotovosti.

Podíl právníků na propuštění Ďuriše v pondělí Krnáčová v prohlášení odmítla a označila za „hloupost, nesmysl a pitomost".

Dopravní podnik nyní vede Urbánek

Představenstvo DPP odvolalo Ďuriše a ekonomickou ředitelku Magdalenu Češkovou na základě doporučení dozorčí rady. Vedením podniku je nyní pověřen dopravní ředitel Ladislav Urbánek, novým předsedou představenstva se stal Martin Gillar z České pošty.

Češkovou nahradí ve funkci ekonomické ředitelky dosavadní vedoucí odboru účetnictví Marek Polický. V představenstvu ji nahradil technický ředitel DPP Jan Šurovský. Kdy bude vypsáno výběrové řízení a zvolen nový ředitel DPP, zatím není jasné.

DPP je největší městskou firmou a zaměstnává asi 10 tisíc lidí. Praha jeho fungování dotuje více než 11 miliardami korun ročně.

Čtěte také: 'Dopravácké' odbory se hádají kvůli stávce