Lidé v pražské tramvaji poprvé platbu kartou vyzkoušeli letos v dubnu, kdy začal dopravní podnik testovat automaty na bezkontaktní platby v některých vozech linky 22 z Bílé Hory na nádraží Hostivař. Nyní spustil pilotní provoz na všech vozech linky 18 z Vozovny Pankrác na Sídliště Petřiny.

Po vyhodnocení přijde výběrové řízení

Magistrát podle Krnáčové po osmi měsících vyhodnotí úspěšnost projektu, pak chce připravit výběrové řízení. „Zda bude technologie všude, to nevím. Přeci jenom je to otázka peněz. Do půl roku od vyhodnocení pilotního projektu by to mělo být aspoň v tramvajích," uvedla Krnáčová.

Jakou technologii bude město využívat, zatím jasné není. „Pro nás je důležité, abychom nakupovali technologii, která není jen na nejbližších několik let," řekl primátorčin náměstek pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Praha podle něj v této oblasti spíš dohání jiná města.

Autobusy v Praze mají svůj systém 

„Na rozdíl od Plzně, Brna či Ostravy není Praha tak jednoduché město. Máme metro, tramvaje a 40 dodavatelů autobusových linek, každý má jiný systém. To musíme zkoordinovat, což není jednoduché," vysvětlila primátorka.

Cestující za první zhruba dva měsíce ve vozech linky 22 koupili bezkontaktními platebními kartami 1073 jízdenek, z více než třetiny službu využívali cizinci. Nejčastěji si lidé kupují jednorázové jízdenky za 24 korun.

Automaty budou i na zastávkách 

Nově bude služba dostupná na lince 18 v moderních tramvajích typu 15T. Automaty pro bezkontaktní placení přibudou také na zastávkách, město jich koupí přes 600.

V současné době jsou asi tři desítky takových automatů v metru. Platit kartou je od dubna možné také v na autobusové lince směřující na ruzyňské letiště.

Čtěte také: Ve čtvrtině autobusů pražské MHD budou sčítače cestujících