Na vášnivé běžkaře čeká například běžecká trať, která vyrostla na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli. Lyžovat se dá třeba i v oboře Hvězda, v okolí Hostivařské přehrady či v Milíčovském nebo Kunratickém lese. Teploty pod bodem mrazu a sníh by měly i v Praze vydržet celý tento týden. Nejnižší teploty přijdou podle meteorologů o víkendu. Více se dočtete ZDE.

Univerzitní přírodověda láká novým webemZačátek roku je tradiční období otevřených dveří pražských univerzit, které se snaží nalákat nové studenty z řad letošních maturantů. Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze si kromě toho letos připravila i propagační video a speciální webovou stránku www.prirodovedcem.cz, kde se kromě praktických informací o budoucím studiu a práci přírodovědce, zájemci dozví také celou řadu informací o pozitivech, která jim studium přírodovědy může přinést, od stipendií až po studia v zahraničí.

Národní knihovna zve na výstavuOd pondělí je ve výstavní chodbě v přízemí Národní galerie instalována výstava s názvem Příběhy míst. Topografie soudobé paměti národa. Expozice je součástí projektu, jehož smyslem je snaha o zmapování míst zatížených událostmi mezi lety 1948 až 1989. Vstup na výstavu je zdarma.

Benkovy Planety zazní živěNedávno vydané album Planety Mateje Benka dostane ve středu 20. ledna pódiovou podobu. Umělci, kteří se na něm ujali rolí vesmírných těles, zazpívají za doprovodu autora hudby a textů a jeho elitní muzikantské company kosmické písně naživo a album v pražském Lucerna Music Baru také pokřtí. Na jednom pódiu se tedy sejdou Daniel Bárta, Klára Vytisková, Ondřej Ruml, Radek Pastrňák, Markéta Foukalová, Yvonne Sanchez, Oto Klempíř a Milan Cimfe. Po oběžné dráze přítomné provede Xavier Baumaxa, začátek je v 18.30 hodin. Lístky jsou k dostání v síti Ticketstream.

Semafor na magistrále se ladíNa druhou stranu ulice Legerova v Praze se lidé až do září dostávali podchody, v nichž občas narazili na „zvláštní individua". V září loňského roku pak začal na rohu ulic Legerova a Wenzigova fungovat semafor, po kterém mohou lidé přecházet magistrálu. Nastavení „světel" se podle náměstka primátorky Petra Dolínka stále ladí. Vyhodnocuje se počet chodců a automobilů, kteří místem prochází. Podle toho by mělo dojít k vhodnému nastavení, které bude vyhovovat jak dopravě, tak pěším. Stejně je tomu u semaforů na Praze 6 a Praze 7, která také vznikla v souvislosti s otevřením tunelového komplexu Blanka.

Občané mají jasno, jak zlepšit SpořilovV polovině ledna se konalo veřejné fórum obyvatel Prahy 4, tentokrát Spořilova. Občané tu diskutovali a také dávali své podněty v okruhu devíti témat. Mladí lidé navrhovali obnovit provoz kina Sigma, odhlučnit Spořilovskou a Jižní spojku či obnovit koupaliště Plivátko. Důležité je přiblížit kontejnery na tříděný odpad, zrušit stejné názvy zastávek, vylepšit podchody. Lidé chtějí zachovat ráz Spořilova, žádné vysoké stavby, zvýšit kapacitu škol, podpořit farmářské trhy, zřídit komunitní akce nebo obnovit Roztylské náměstí na korzo.

Kulturní centrum bude dále otevřenoV Kulturním centru Novodvorská v Praze se vyměnil nájemce, což neznamená konec jeho činnosti. Stále se tu budou provozovat aktivity, na které jsou obyvatelé zvyklí. Malí i velcí diváci mohou dál navštěvovat představení Tradičního loutkového divadla Zvoneček, čtenářům dál bude sloužit zdejší pobočka městské knihovny. Centrum zůstane nadále otevřené, provoz nepřeruší ani velmi oblíbená cukrárna.

Starosta bude odpovídat sousedůmZeptat se, pochválit nebo i zkritizovat. To všechno bude možné na dalším setkání se starostou Prahy 7 Janem Čižinským. Zájemci mohou přijít ve čtvrtek 21. ledna od 18 hodin do kavárny Pod Lipami v Čechově ulici. Spolu se starostou bude odpovídat také nový radní sedmé městské části Pavel Zelenka, který má na starosti agendu týkající se koupě nového sídla radnice.

Oprava Bia Oko začne v létěFunkcionalistická budova na Praze 7, kde sídlí Bio Oko, se v létě konečně dočká dlouho plánované opravy. Kino kvůli tomu bude od začátku srpna do zhruba poloviny září uzavřeno. Jak uvedl místostarosta sedmičky Pavel Vyhnánek, v létě radnice plánuje například obměnu sedaček, nové uspořádání hlediště a zvětšení rozestupů či úpravu sezení na balkóně. V prostorách kina vzniknou také tři divácké lóže navržené jako samostatné místnosti pro dva diváky s velkým oknem pro průhled na plátno. Opravy počítají i s novým multifunkčním pódiem, dětským koutkem, sklady, cateringovým zázemím a šatnou. Více se dočtete ZDE.

V Karlíně otevřeli veřejné kluzištěSportovní nadšenci všech věkových kategorií si přijdou v Praze 8. Stačí sbalit brusle a vyrazit do Karlína. Veřejné kluziště zde připravilo Karlínské spektrum, pobočka Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy. Kluziště o rozměrech jedenáct na osm a půl metru je pro veřejnost otevřeno každý den od deseti hodin ráno do osmi večer. Výjimku tvoří pondělí, středa a čtvrtek od čtyř do šesti, kdy se zde konají kroužky Karlínského spektra. Vstupné je dvacet korun. Nutné je donést si vlastní brusle, půjčovna zde nefunguje.

Rodiče se sešli nad bylinkamiPravá babka kořenářka poradila maminkám i tatínkům v úterý dopoledne ve Viničním domku v pražských Modřanech. Dozvěděli se, jak na nachlazení, problémy se zažíváním, s pokožkou a dalšími neduhy dětí. Tématem byla i aromaterapie a na závěr přišla na řadu ochutnávka bylinného zimního čaje. Setkání, které trvalo hodinu a půl, vedla Jitka Markesová.

V Radotíně zateplili kino i dům seniorůVe druhém pololetí uplynulého roku se v pražském Radotíně realizovaly hned tři projekty snížení energetické náročnosti objektů, které jsou ve vlastnictví městské části. Z vlastních prostředků se nejprve financovalo zateplení bytových domů Sídliště 1069 - 1071. Práce na této stavbě byly zahájeny v závěru října, její převzetí se uskutečnilo v úterý 8. prosince. Uskutečnil se také projekt snížení energetické náročnosti budovy Kina Radotín. Poslední zahájenou stavbou bylo zateplení domu s pečovatelskou službou v ulici Na Benátkách.

Volejbalisté ČZU nestačili na BenátkyKdo čekal zlepšení, mýlil se. Volejbalisté ČZU pokračují ve výsledkové mizérii podzimní části. Na jaře prohráli oba zápasy, tentokrát na palubovce Benátek - 0:3. „Celou sezonu se pereme sami se sebou. Přijde mi, že je naše hra spíše o hlavách než o tom, že bychom volejbal neuměli," líčil kapitán Pražanů Michal Záveský, který mohl jen stěží vysvětlit výkon z úvodních dvou sad, v nichž jeho tým uhrál dohromady pouhých 33 balonů! „První dva sety jsme skoro odchodili," přiznal smečař.

Bartoňová Slavii nepomohlaŠestnácté kolo Bonver ŽBL (ženské basketbalové ligy) se neslo ve znamení návratu reprezentantky Kateřiny Bartoňové do české nejvyšší soutěže. V ní oblékla červenobílý dres a chtěla dopomoci svému chlebodárci k páté příčce tabulky. Basketbalistky Kary Trutnov ale byly proti, když zvítězily v Edenu 66:61. Ani Bartoňová nezářila. V zápase zaznamenala 11 bodů, pět doskoků, čtyři asistence, ale také pět ztrát.

Dobrá zpráva pro PražanyKoncem ledna pořádá Pionýr a nadace Dětem 3. tisíciletí akci Ledová Praha. Ta každý rok umožní tisícům dětí z celé republiky navštívit řadu památek, muzeí a dalších zajímavostí hlavního města za zvýhodněné vstupné nebo zcela zdarma. Nabídky mohou využít dětské oddíly, rodiny s dětmi, školy i děti z dětských domovů. Akce letos nabídne zhruba čtyři desítky volných a zlevněných vstupů.

Číslo dne: 24Čtyřiadvacet tisíc Pražanů využilo možnosti si zdarma zasportovat během Týdne sportu, který od 25. do 31. prosince pořádal magistrát. Lidé si mohli v tomto týdnu zajít na celkem 96 sportovišť. Největšímu zájmu se těšily plavecké bazény, posilovny, veřejná kluziště, lezecké stěny a bowlingové dráhy. Více se dočtete ZDE.