„Nechceme, aby tam chodili narkomani a bezdomovci. I proto by měly být sady otevřeny třeba jen do 22 hodin a poté by se zavíraly," uvedl Lomecký. Do budoucna by starosta rád změnil i ohraničení sadů. Možné řešení vidí v překreslení jízdních pruhů v ulici Legerova, která vede nad muzeem. Výsledkem by pak byly dva pruhy v každém směru. Pruhy by měly naopak zmizet. V ulici Mezibranská, která je před budovou Národního muzea. „Mohl by tam vzniknout chodník, který by znovu propojil muzejní budovu s Václavským náměstím," popsal Lomecký. Na vše se ale teprve zpracovává studie, z níž vyplyne cena za celou proměnu sadů a okolí. Generální rekonstrukce Národního muzea začala na jaře roku 2015. S opětovným zpřístupněním se počítá v říjnu 2018.

Školky zůstanou v létě otevřenéRodiče z Prahy 22 si mohou oddychnout, školky v jejich městské části zůstanou otevřeny alespoň částečně i přes léto. Původně je radnice plánovala přes prázdniny zcela zavřít. To se setkalo s nevolí rodičů, kteří začali sbírat podpisy pod petici. Ze záměru radnice nakonec ustoupila. Školky budou fungovat na letní provoz a zároveň rodiče mohou využít nabídku příměstských táborů pro předškoláky i školáky za zvýhodněné ceny.

V Řepích odstartovala stavba sportovního centraCentrum Na Chobotě, tak se bude jmenovat víceúčelový objekt, který vznikne v Řepích. Novostavba se sportovními halami, bazénem, venkovními sportovišti či wellness a fitness prostory by měla být hotová do konce roku 2018. Magistrát v loňském roce schválil na areál dotaci ve výši 45 milionů korun. Radnice chce centrum pronajmout soukromému investorovi.

Bertramka může být památkouPraha 5 chce nechat usedlost Bertramka prohlásit národní kulturní památkou. Pošle proto žádost na ministerstvo kultury. „Usedlost je natolik významná, že si to zaslouží," uvedl zástupce starosty pětky Lukáš Herold.

Kam za kulturou

Struny dětemPražský Minor zve na rodinný festival Struny dětem, který se koná v jarním termínu od 19. do 21. května. Mezi účinkujícími jsou letos Radek Baborák, Marta Töpferová, Bratři Ebenové (na snímku), Anna Polívková, Ivan Trojan, Lenka Dusilová a mnoho dalších. Program čítá přes padesát koncertů, tanečních a divadelních představení, workshopů a překvapení.

Netradiční bojSoutěž propojující svět moderních technologií, mluveného slova a knih, Vypravuj! aneb Klání vypravěčů, se blíží do finále. Jednotlivci i celé třídy základních škol se v rámci ní zapojili do soutěže o nejlepšího vypravěče. Na videu měli za úkol originálním způsobem převyprávět jakoukoli přečtenou knihu. Finále soutěže pořádané nakladatelstvími Albatros a Fragment proběhne 27. března v divadle Minor. V porotě zasednou například herci Jiří Lábus a Martin Dejdar.

Čtěte také: Dům v centru nemá historickou hodnotu, tvrdí investor