Možnost „adopce" mají až do čtvrtka 12. května, neměli by ale příliš dlouho otálet, už v pondělí byl o ně velký zájem.

Mánesův most bude chvíli bez tramvajíOprava tramvajové trati mezi stanicemi Staroměstská a Malostranská, která potrvá do pondělí 23. května, přeruší provoz tramvají na Mánesově mostě. Linka číslo 18 bude jezdit přes zastávku Právnická fakulta.

Na velvyslanectví oslavili konec válkyPrezident Miloš Zeman se zúčastnil oslavy k výročí konce druhé světové války na ruském velvyslanectví. „Tehdy se státy s různými ideologiemi a politickými systémy dokázaly povznést nad rozpory v zájmu porážky společného nepřítele," řekl ruský velvyslanec Alexander Zmejevskij. Na recepci dorazili i exprezident Václav Klaus či americký velvyslanec Andrew Shapiro. Více se dočtete ZDE.

Firmám pomohou kosmické technologieV metropoli se otvírá první podnikatelský inkubátor zaměřený na kosmické technologie ve střední a východní Evropě. Praha se tak stává součástí sítě 16 podobných center Evropské kosmické agentury ve 13 zemích Evropy. Program této agentury poskytne zhruba 1,25 milionu eur pro 25 českých začínajících firem.

Lidí bez práce je v Praze rekordně máloPočet lidí bez práce v hlavním městě po dlouhé stagnaci klesl. Nezaměstnanost klesla v dubnu na čtyři procenta, což je nejméně za poslední zhruba čtyři roky. V meziročním srovnání klesl počet uchazečů o práci o více než 6000 a míst přibylo asi o 7500. Na jedno volné místo tak v metropoli připadají dva uchazeči, celorepublikový průměr je 3,3. Více se dočtete ZDE.

Zájemci si před dražbou prohlédli budovu ThemosLidé, kteří mají zájem vydražit objekt Themos, bývalou restaurační budovu Národního divadla v Praze, si mohli jeho prostory před aukcí prohlédnout. Dražba se bude konat ve čtvrtek 12. května s vyvolávací cenou 87 milionů korun. Budova, jež vznikla spolu s Novou scénou v 80. letech minulého století, má podle dražební vyhlášky hodnotu 124 milionů korun.

V září se na Pankráci otevře nová vysoká školaČtyři bakalářské obory včetně literární tvorby se chystá letos v září otevřít nová Vysoká škola kreativní komunikace. Škola, která bude působit v Praze 4 na Pankráci v budově po zaniklé Literární akademii, převezme část jejích pedagogů a umožní studentům této školy dokončit své studium. Kromě literární tvorby budou na škole otevřeny obory zaměřené na fotografii, animaci nebo grafický a mediální design.

Prosecký kostel zapadne sněhemUprostřed května se na Proseku objeví Vánoce. Na kostele svatého Václava se ve čtvrtek 12. května uskuteční zkouška multimediální umělecké projekce nazvané Vánoční odysea videomapping, která pak bude mít premiéru v prosinci. Diváci si mohou díky projekci na kostelu prohlédnout zimní scenérie, včetně kreseb ledových květů, projít tajemnými chodbami Proseckého podzemí či třeba nahlédnout do interiéru kostela.

Opravy můstku zastaví dopravuObyvatelé Satalic se mohou těšit na opravený přechod přes železniční trať v ulici Za Novákovou zahradou. Udržovací práce na mostku začnou ve středu 11. břězna. Doprovázet je budou komplikace. S opravami souvisí uzavírka ulice. Komunikací neprojedou nejen motorová vozidla, ale ani cyklisté. Z bezpečnostních důvodů platí uzavírka i pro chodce. „Zároveň se omlouváme obyvatelům v ulici Za Novákovou zahradou za případný hluk z probíhající stavby v nočních hodinách," uvedlo vedení radnice na svém webu. Práce by podle plánu měly skončit 30. června.

Ve Francouzské ulici vyroste zahradaVypěstovat si vlastní zeleninu bude brzy možné také ve Vršovicích. Zbrusu nová komunitní zahrada vzniká hned u tramvajové zastávky Krymská. Na vzniku zahrady se podílejí také místní obyvatelé. Sousedské sdružení Start Vršovice od nich na přípravu vybralo zatím téměř 85 tisíc. „Zahrada je úplně nezávislá na státních nebo městských penězích, za čímž částečně stojí i náš názor na lokální politiku. Sbírka od lidí je na 135 tisíc korun. Nadace Via nám přispěla z grantu, navíc projekt také částečně financuji sama," vysvětlila Kateřina McCreary, která projekt organizuje. Prostor se podle ní otevře do čtrnácti dnů.

Jarní cyklokros láká děti i dospěléCentrální park Jižní Město se ve středu 11. května promění v cyklistickou dráhu. Již po jednadvacáté zde odstartují závody Jarní cyklokros. O vítězství budou moci zabojovat holky a kluci ve věku od 6 do 18 let. Cykloturistický oddíl UFO, který akci pořádá, nezapomněl ani na dospělé, kteří se mohou zapojit do rodinné štafety. První závodníci šlápnou do pedálu v 15.30 hodin.

Prvňáčci získají čtyři nové třídyProstory pro budoucí prvňáčky Základní školy Angel v Praze 12 budou vonět novotou. V budově v Rakovského ulici vzniknou čtyři nové třídy, ale i dílna pro keramický kroužek a výtvarné práce. Rekonstrukce za více než 7 milionů korun se dotkne také sociálního zázemí a šaten. Do nových tříd se žáčci poprvé usadí v září tohoto roku.

Po střeše se projedou malí cyklistéDen plný soutěží, her, ale i poučení se ve středu 11. května uskuteční na Černém Mostě. Cílem Vítání cykloobčánků je naučit předškoláky a školáky, jak se na kole chovat v silničním provozu. Strážníci si pro děti připravili jízdu zručnosti a interaktivní nauku. Vítání se koná na střešním parkovišti Centra Černý Most od 9 do 18 hodin.

Školky pojmou více malých dětíMateřinky v Praze 15 budou mít v příštím školním roce maximálně navýšené kapacity. To znamená, že do jedné třídy se bude moct přijmout až 28 dětí. Za běžných okolností by jich tam mělo být nanejvýš 24 a nejméně 18. Důvodem, proč se patnáctá městská část rozhodla využít zákonné výjimky, je fakt, že očekává zcela naplněné mateřské školy. Navýšení kapacity se týká školek, které radnice zřizuje. Těch je podle webu městské části osm, dalších sedm je soukromých.

Město bylo hodiny bez vodyV noci na pondělí se Čelákovičtí ocitli na suchu. Praskl jim totiž vodovod. Celou noc trvala jeho oprava, na které se podíleli i dobrovolní hasiči. Zhruba v 6 hodin ráno se pak začalo potrubí znovu vodou napouštět a většina lidí si tak problémů ani nevšimla.

Radar rozhodne o zpomalení uliceNa prosby obyvatel je nově v ulici Labutí v Jesenici nainstalován radar. Podle výsledků měření strážníci vyhodnotí, jak často řidiči v lokalitě překračují rychlost a podle toho by se mohla ulice dočkat zpomalovacích prvků. Po vyhodnocení bude ukazatel rychlosti přesunut na další místo ve městě.

Češi věří nejvíc armádě a policiiDůvěru nadpoloviční většiny Čechů mají z institucí veřejného života pouze armáda a policie. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Přesně polovina lidí věří rádiu, které má tak největší důvěru ze všech médií. Od posledního průzkumu se výrazněji změnil právě postoj k armádě, která posílila, a tisku, u něhož důvěra oslabila.

Kam za kulturou

Karlín se chystá na Noc literaturyPřiblížení evropské literatury českým čtenářům. To má za úkol populární Noc literatury, která se letos přesouvá do Karlína. Předčítat díla evropských autorů budou ve středu 11. května na 21 místech známé osobnosti, mezi nimi třeba herci Simona Babčáková, Martin Myšička nebo Ivan Lupták. Od 18 hodin si tak mohou fanoušci knížek v čajovně Dharmasala, architektonicky zajímavé budově Danube House nebo třeba v kláštěrní kapli sv. Karla poslechnout díla autorů od Španělska až po Izrael. Veřejná čtení jsou pro všechny příchozí zdarma.

Na Palmovce poteče krevObnovená premiéra úspěšné inscenace Krvavá svatba se v pátek 13. května vrátí na scénu Divadla pod Palmovkou v Praze. Režisér Michal Lang nastudoval slavnou hru španělského dramatika Federica Garcíi Lorcy se zdejším souborem už v roce 2013. Na jeviště však do zkoušek, neméně dramaticky, vstoupila povodeň.

Opět 'Peprné papričky'Kalifornská kapela Red Hot Chili Peppers, která v červnu vydá své nové album The Getaway, se v neděli 4. září vrátí do Prahy, zahraje v O2 areně. Vstupenky se začnou prodávat 13. května. Nové album je jedenáctou studiovou nahrávkou v diskografii kapely. „První singl Dark Necessities je nyní k dispozici na všech digitálních platformách," uvádí Petr Novák z pořádající agentury Live Nation. Každý, kdo si koupí vstupenku na koncert, obdrží nové album The Getaway, a to buď jako fyzický nosič, nebo v digitální podobě. Více se dočtete ZDE.

Rumunský hold české poeziiNahlédněte na Světě knihy do vnitřního života rumunského česky píšícího autora Mircey Dana Duty. Ze sbírky s mimořádně dlouhým názvem Plechové citáty, mindráky a lidská práva aneb Ženatý s nezávazky prodám narozeně mrtvou milenku (zn.: obnošenou) bude autor číst v sobotu 14. května od 18 hodin na Výstavišti v Praze, kde se knižní veletrh tento víkend koná.

Kubínův autoportrétUnikátním skvostem letošní aukce galerie Arthouse Hejtmánek, na zahradě v Bubenči v Praze je autoportrét malíře Otakara Kubína z let 1913 - 1914. Expresívní olejomalba z pařížského období nabízí pohled do umělcovy duše. K raritám patří i menší verze slavného obrazu Václava Brožíka Mistr Jan Hus na koncilu kostnickém či dvojportrét V+W od Otakara Švece. Díla budou k vidění od pondělí 16. května do středy 1. června.

Abraxas oslaví čtyřicítkuSynonymem pro emancipovanou stylovou proměnlivost s neklesající kvalitou je na české scéně kapela Abraxas. Letos oslaví kultovní rocková skupina už čtyřicet let své existence, a to vskutku stylově výběrovým dvojalbem s všeříkajícím názvem Nekonečný boogie. Pokřtí je ve čtvrtek 2. června v pražském Rock Café.

Vlach hraje JežkaOrchestr Karla Vlacha se sólisty Hanou Holišovou, Romanem Vojtkem, Hanou Křížkovou nebo Ondřejem Rumlem připomenou nejznámější skladby Jaroslava Ježka u příležitosti jeho 110. výročí narození. Koncert písní, které proslavili Voskovec a Werich, se uskuteční v pražském divadle Hybernia v úterý 14. června. Vstupenky jsou již k dostání.