Vyplývá to z průzkumu společnosti Tesco. O Velikonocích lidé nejčastěji plánují být doma (67 procent), navštívit příbuzné chce 24 procent respondentů, trávit svátky v zahraničí pak má v plánu jen jedno procento.

Školy prošly o prázdninách proměnouZatímco žáci základních škol na první městské části měli minulý týden jarní prázdniny, ve školách bylo živo. Školy využívají volna k opravám a změnám. V budově ve Vojtěšské ulici, jež patří k ZŠ Brána jazyků, došlo v šesti třídách k úpravě interaktivních tabulí, u kterých lze nyní nastavit výška a nové dataprojektory. Ve škole na Uhelném trhu byly zase vyměněny čtyři nejstarší tabule a byla pořízená jedna nová do učebny, kde dosud chyběla. Zároveň byla vyměněna umyvadla v učebně výtvarné výchovy.

Praha 2 má rozpočet. Schodek je 155 milionůMěstská část Praha 2 bude letos hospodařit s rozpočtem ve výši přesahující 520 milionů korun. Zastupitelstvo Prahy 2 schválilo rozpočet na letošní rok včera, a to se schodkem 155 milionů korun, který mají pokrýt rezervy z předešlých let. Nejvíce peněz z výdajů připadne na oblasti školství a bytového hospodářství, a to na každou z nich přes 40 milionů korun. Radnice dá peníze například na sociální zařízení v základních a mateřských školách. Více se dočtete ZDE.

Na Žižkově začíná festival otrlého divákaV žižkovském kinu Aero v úterý 8. března v 18 hodin začne Festival otrlého diváka, který se zaměřuje na horory, krváky a brakové filmy. Do nedělního večera představí organizátoři festivalu celkem osmnáct celovečerních filmů, které ocení zejména milovníci černého humoru, ironie a žánrových výstřelků a podivností. Některé filmy na programu budou namísto titulků využívat simultánní překlad, což je v českých podmínkách naprosto unikátní. Prvním filmem na programu je sci-fi akční horor Ocel a krajky, který v Aeru poběží v den zahájení festivalu od 18 hodin. Následovat bude od 20 hodin hororová zombie komedie Skautský průvodce zombie apokalypsou. Více se dočtete ZDE.

Trojka ve čtvrtek vyvěsí vlajku TibetuVedení třetí městské části v Praze se zapojí do akce Vlajka pro Tibet, která každoročně připomíná výročí povstání tibetských odpůrců čínského komunistického režimu, jež si vyžádalo 86 tisíc obětí. Ve čtvrtek 10. března po minutě ticha a krátkém proslovu zástupce starostky Alexandera Bellu zavlaje tibetská vlajka nad budovou žižkovské radnice přesně v 15 hodin. Poté bude na zájemce čekat program zahrnující hudební meditace pro Tibet v podání Ladislava Broma na sitár a Michela Fabriceho na tabla. V kulturním centru Vozovna bude od 18 hodin následovat vernisáž výstavy historických fotografií s názvem Dalajlama a od 19 hodin je na programu koncert Vladimíra Václavka a Miloše Dvořáčka. Více se dočtete ZDE.

Na Kamýku mají policejní služebnuNová policejní služebna na pražském Kamýku přispěje k větší bezpečnosti. Policisté budou sídlit v Čechtické ulici, kde je i odbor sociálních věcí a nově i přestupkové oddělení. Jejich zaměstnanci velmi často podle městské částí řeší konfliktní situace a čelí agresivnímu chování klientů. Na služebně budou dva strážníci, z nichž jeden bude vždy v době avizovaných problematických jednání. Služebna na Kamýku je už pátou na dvanácté městské části.

Městská knihovna dostane příspěvekRadnice páté městské části rozhodla, že přispěje Městské knihovně na provoz dvou poboček v Ostrovského a Musílkově ulici, které se nachází v Praze 5. Finance budou určeny na krytí provozních nákladů v roce 2016. Celkem pošle příspěvek ve výši 270 tisíc korun.

Kolotoč na Letné se na den otevřeZatím stále nefunkční je unikátní kolotoč v Praze na Letné. Nyní však bude příležitost podívat se na jeho současný stav. Ve čtvrtek 10. března v 16.30 hodin se tam uskuteční mimořádná komentovaná prohlídka s generálním ředitelem Národního technického muzea Karlem Ksandrem a patrony letenského kolotoče, kterými jsou Michal Horáček, Jakub Kohák a Jan Hřebejk. Návštěvníci se seznámí nejen s dějinami této památky, ale také s harmonogramem rekonstrukce a aktuálním stavem veřejné sbírky. Prohlídka bude přístupná zdarma bez předchozí registrace. Na místě budou připravené kasičky na sbírku.

Beseda představí péči o zdravíJak se od základu postarat o své zdraví poradí seniorům z deváté městské části doktor Karel Erben. S místními se sejde na besedě s názvem Paralelní péče o zdraví, která se uskuteční ve čtvrtek 10. března v 10 hodin v zasedacím sále městského úřadu. Součástí programu besedy bude také diskuse s příchozími na téma zdraví od základu. Doktor Erben zde dále představí svou knihu Hymocystein, civilizační choroby a biochemické zdraví. Událost pořádá městská část v rámci akcí pro seniory.

Velikonoční jarmark zabarví VinořKraslice, pomlázky nebo dřevěné hračky. Tradiční velikonoční produkty i další zboží nabídne Velikonoční jarmark ve Vinoři, který se uskuteční v neděli 20. března. Jarmark zahájí v 9.30 hodin vinořský starosta František Švarc prásknutím biče. Kromě stánků se mohou návštěvníci těšit na ukázky lidových řemesel, bohatou nabídku občerstvení a akce pro děti. V rámci hlavního programu vystoupí děti z místní školy, kapela Standa Čermák a Dreams či taneční skupina Angels Dance. Kulturní program završí svým odpoledním vystoupením country skupina Michal Tučný revival Plzeň. Jarmark se uskuteční v Mladoboleslavské ulici, v areálu místních stavebnin.

Na Hájích opět prodávají zeleninuOd pondělí se otevřely farmářské trhy u Komunitního centra Matky Terezy nedaleko stanice pražského metra Háje. Farmářské trhy se konají každé pondělí a středu od 8 do 18 hodin až do středy 7. prosince. Lidé tam mohou pořídit zeleninu, ovoce, pečivo, maso, uzeniny, ryby, květiny, mošty, koření nebo houby.

Registr vozidel ve Stodůlkách končíVe čtvrtek 10. března bude ukončen provoz odloučeného pracoviště registru vozidel odboru dopravně-správních činností ve stodůlecké Jeremiášově ulici na třinácté městské části. Rozhodl o tom magistrát hlavního města. Pracoviště bude od pondělí 14. března nahrazeno pracovištěm ve Škodově paláci v centru metropole. Na rozhodnutí upozornila i radnice Praha 13 na svých facebookových stránkách, kde se lidé vyjadřují ke kroku vesměs negativně.

Biker Kulhavý musí na operaci s rukouBiker Jaroslav Kulhavý musí se zlomenou rukou na operaci. Tak zní výsledek podrobného vyšetření v Praze-Motole, jež jednatřicetiletý olympijský vítěz z Londýna podstoupil. Vyšetření potvrdilo původní obavy, že má ruku zlomenou na dvou místech. Pro Kulhavého jde o obrovskou komplikaci v přípravě na Rio, přesto věří, že na obhajobu olympijského zlata.

Dobrá zpráva pro PražanyTrojská zoo má zpátky už patnáctého ibisa z osmnácti, kteří minulé úterý uletěli dírami v ochranné síti voliéry poškozené sněhem. Dva byli odchyceni v pondělí nedaleko Kroužkovací stanice Národního muzea v Horních Měcholupech do pěvčí sítě. Další pak vystřelovací sítí v Letech u Dobřichovic. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 112Jednotlivé magistrátní odbory v roce 2015 v rámci řešení přestupků a správních deliktů uložily bezmála 28 tisíc pokut ve výši dosahující skoro 112 milionů korun. Magistrát v tomto směru přitvrzuje. Sankcí přibývá. Více se dočtete ZDE.