Byla to právě městská část, která donutila investora přepracovat původní návrh stavby, která má vzniknout v blízkosti Veletržního paláce.

Náplavka nově ožije i ve středuFarmářské tržiště na Náplavce se otevře ve středu 3. května od 9 do 16 hodin, a to novým projektem s názvem Náplavka místním. Návštěvníkům nabídne farmářské potraviny i kulturní program. Odpoledne oživí tradiční Mezigenerační dílny. Návštěvníci budou mít možnost vyrobit si například vlastní hrneček, šperk či si nechat pomalovat obličej.

Náplavka pro místní.
KRÁTCE: Stloukání másla se o týden odkládá. Kvůli počasí

Obyvatelé hlasují o deseti přáníchVedení městské části Prahy 10 spustilo včera hlasování o 10P. Občané díky tomu mohou vyjádřit, nebo dokonce určit, jak a v čem by se podle nich měla desítka zlepšit. Podle slov radní Ivany Cabrnochové vyjde z ankety najevo, která témata jsou pro lidi žijící na území této městské části klíčová. Lidé mohou hlasovat až do 24. května. Deset přání, která získají nejvíce hlasů, využije radnice ke zpracování Komunitního plánu Zdravé Prahy 10.

Obnova parku je v plném prouduMěstská část Praha 8 vyhlásila vítěze soutěže Revitalizace parku Dlážděnka. Její zadání vedení pečlivě konzultovalo s místními občany. Podoba vítězného projektu tak plně vychází z přání tamních obyvatel. Stávající park se tak zvětší a postupem času dojde k obnově zeleně po úbočí vltavských svahů, což přispěje ke zlepšení životního prostředí. Dlážděnka by se poté měla stát atraktivním a vyhledávaným místem pro relaxaci.

Byty místo cukrovaru, o podobě místa rozhodnou lidéNa místě, kde dříve stával modřanský cukrovar, hodlá investor postavit nové bydlení. Na konečné podobě místa spolupracuje s Prahou 12, na jejímž území se lokalita nachází, a v neposlední řadě také s veřejností. V Prioru na Sofijském náměstí mají dnes lidé od 17.30 hod. možnost vyjádřit se k několika vypracovaným studiím, jak by mohlo místo vypadat. Obyvatelům se naskytne možnost detailně popsat konkrétní myšlenky a prvky, které by bylo vhodné využít ve finálním řešení daného projektu.

Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo.
KRÁTCE: Ředitelka magistrátu a ředitel zoo získali ocenění

Čtyřka projedná udělení dotacíUdělování dotací pro podporu sportu, bezpečnosti dětí a mládeže, na protidrogové aktivity, ale i ve prospěch rodinné politiky, to budou stěžejní body programu středečního jednání zastupitelů z Prahy 4. Hlasovat mají mimo jiné také o prodejích konkrétních bytů a pozemků. O své činnosti budou informovat čtyři výbory zastupitelstva, zpovídat by se mělo zřejmě i vedení radnice: dojde totiž i na zastupitelské interpelace.

Lidé se podílí na vytváření městaObyvatelé Prahy 8 mohou částečně ovlivnit, do jakých oblastí půjdou peníze z rozpočtu městské části. Radní Prahy 8 vyčlenili na návrhy lidí pro rok 2018 částku 10 milionů korun, podávání návrhů bude zahájeno 27. dubna a potrvá do konce května. Přesné instrukce, jak se participativního rozpočtu zúčastnit, se zájemci dozví ve středu 26. dubna od 17 do 19 hodin v Grabově vile. Participace umožňuje občanům spoluvytvářet budoucí vzhled městské části a podílet se tak na jeho řešení.

V Říčanech je bezpečnějiÚdaje o činnosti Městské policie předložené vedením města potvrzují, že v říčanských ulicích je díky intenzivnější práci a posílení počtu příslušníků bezpečněji. Podle dostupných statistik řešili policisté v loňském roce o 128 trestných činů méně než v roce 2015. Městští strážníci to považují za výrazný úbytek. Naopak se ale zvýšil počet přestupků projednaných v blokovém řízení. Pokuty platili lidé z Říčan a okolí především za nedovolené zastavení nebo stání a porušení nejrůznějších městských vyhlášek.

Recept na bolest? Podmol si stáhl břicho a vybojoval pódiumPraha Druhé místo a pauza. Freestyle motokrosaře Libora Podmola trápí kýla, a tak se po prvním závodě mistrovství Evropy v Mnichově rozhodl pro operaci. „Nejsem ve formě, na motorce jsem neseděl několik týdnů, ale předvedl jsem čistou jízdu a ostatní chybovali," vykládal Podmol. Bolest na motorce se snažil tlumit tím, že si břicho stáhl pásem a do pupíku strčil kuličku. „Výsledek je pro mě šokem a motivací do budoucna," dodal jezdec, jemuž se podařil skok z quarter pipe rampy, což mu vyneslo umístění na pódiu. Do Německa jel přitom spíše pozdravit fanoušky a podpořit mladšího sourozence Filipa, jenž skončil devátý.

Kam za kulturou

Kdo vyhraje Ortena?Trio mladých spisovatelů nominovaných na Cenu Jiřího Ortena 2017 zve na své autorské čtení. Zuzana Kultánová (na snímku) přečte úryvek z novely Augustin Zimmerman, Dominik Melichar představí svou básnickou sbírku Schýlené tělo a Jan Nemček sbírku Proluka. Čtení pořádají tento čtvrtek 27. dubna v 19 hodin v Literární kavárně Řetězová. Vítěz bude vyhlášen 11. května v rámci veletrhu Svět knihy v Holešovicích.

Stojany na kola. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Praha 5 chce cyklostojany

Tanečník Kylián vzpomínáDo pražské Violy se v květnu vrací literárně-baletní kompozice Kylián: Narozen v cizině. Jiří Lábus se v ní začte do textů Jiřího Kyliána, proslulého tanečníka a choreografa a také autora povídek. Jeho texty interpretované známým hercem doplňují filmové miniatury, které Jiří Kylián natočil výhradně pro tuto příležitost a ve kterých sám vystupuje. Představení se koná 5. květ-na od 20 hodin.

Pražský Majáles potřináctéHlavními hosty majálesu v Praze budou v sobotu 29. dubna například: Marpo & Troublegang, Tomáš Klus, Horkýže Slíže, Mandrage a No Name. Nebude ale chybět ani zpěvačka Aneta Langerová či slovenská skupina Inekafe. Program doplní ještě řada dalších kapel: Rybičky 48, Jelen, Majk Spirit a H16, Wohnout, Vypsaná Fixa, UDG, Skyline, ATMO Music, Sto zvířat, Paulie Garand, Prago Union, Mydy Rabycad a Sebastian.