Šťastlivci, jejichž předměty se stanou součástí muzejních sbírek, získají volnou vstupenku pro dvě osoby s platností na půl roku. Odevzdávání předmětů probíhá před budovou muzea, připraven je také doprovodný program.

Suchdol otevírá nové hřištěMěstská část v pátek slavnostně zahájila provoz nového prostoru věnovaného minifotbalu. Hřiště s umělým povrchem a osvětlením vzniklo díky podpoře UEFA a Fotbalové asociace ČR. Projekt byl zrealizován ve spolupráci s TJ Sokol Suchdol-Sedlec, v jehož areálu bylo hřiště přes léto vybudováno. Nový areál bude možné kromě minifotbalu využívat i na volejbal. Dopoledne bude určeno dětem z přilehlé základní školy, odpoledne fotbalovému oddílu TJ Slavoj Suchdol.

Radnice má v plánu zřídit dva nové domy pro senioryMagistrátní radní Radek Lacko oznámil, že hlavní město chce v Praze 13 vybudovat domov pro seniory. Stejný plán má i třináctka, která loni schválila místo pro 110 seniorů za zhruba čtvrt miliardy korun. „Pokud by zde magistrát domov pro seniory také postavil, tak bude celoměstského významu a Praha 13 nemusí mít přednost pro své seniory," vysvětlil setrvání u plánu vlastní výstavby starosta David Vodrážka. Zároveň by magistrátní domov pro staré lidi vznikl až za řadu let a městská část nechce čekat. I tak hodlá o věci ještě jednat s magistrátem, jak uvedli zástupci radnice na jednání zastupitelstva Prahy 13. Výstavbu vlastního domova pro seniory už dříve kritizovala opozice na městské části. Vadilo jí umístění budovy, která by byla daleko od středu Prahy 13.

Cizinecký úřad na Žižkově končíV ulici Koněvova už nebude sídlit pracoviště řešící pobyt cizinců. Oddělení s působností pro Prahu východ a Prahu 1, 3, 6, 7, 8 a 9 ukončuje 30. září působnost v Koněvově ulici. Na začátku listopadu se poté otevře nové oddělení na adrese Žluknovského 2 v Praze 6. V mezidobí bude pro zájemce provizorně k dispozici pracoviště v Cigánkově ulici na Jižním Městě poblíž metra Chodov. Dojde také k posílení pracovníků na přepážkách. V říjnu by lidé měli vyřizovat pouze urgentní záležitosti.

Kam za kulturou

Havlová jako KostelničkaDrama Gabriely Preissové Její pastorkyňa s Dagmar Havlovou v roli Kostelničky dnes uvede v premiéře pražské Divadlo na Vinohradech. Havlová v něm excelovala v 90. letech jako „krajčírka Eva" ve slavné Kaločově inscenaci téže autorky Gazdina roba. Jenůfou bude v tomto vrcholném díle českého realismu talentovaná studentka pražské DAMU Tereza Terberová.

Osamělá mezi bohémyNa podzim díky nakladatelství Odeon vyjde v češtině další román známé finské spisovatelky Sofi Oksanen. Ta na sebe upoutala mezinárodní pozornost svým třetím románem Očista a následnou knihou Čas ztracených holubic, za niž získala Literární cenu Severské rady, někdy přezdívanou též malá Nobelova cena. Její nový počin se jmenuje Norma a vypráví o stejnojmenné hrdince žijící svůj osamělý život v helsinské bohémské čtvrti a pátrající po příčině smrti její matky.

Zelenku čeká boj o OscaraO prestižní filmovou cenu Oscar za nejlepší cizojazyčný film bude letos usilovat snímek Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Včera o tom rozhodla Česká filmová a televizní akademie. Ta vybírala z celkem 49 českých hraných, dokumentárních a animovaných snímků. Nakonec členové akademie rozhodli, že do boje o Oscara vyšlou Zelenkovo nejnovější dílo ověnčené dvojicí Českých lvů.

Čtěte také: Městská část sbírá peníze na naučnou stezku