Jižní konec se dotýká stávající komunikace Kolová a je nepřímým pokračováním komunikace Příbramská. „Krupičárna" či „Na Krupičárně" jsou starými vžitými názvy dané oblasti odvozené od jména někdejších majitelů objektu v ulici Zderazská, bratří Krupičků.

Obrazy oživí kavárnuV Coffee imrvére na Olšanském náměstí číslo popisné 5 začne dnes vernisáž obrazů, které nově vyzdobí prostory kavárny. Od 18 hodin jsou vítáni všichni, kteří si chtějí dát dobrou kávu nebo si jen užít trochu umění. Svá díla bude vystavovat Jitka Enochová, expozici pojmenovala Obrazy ze dna. Umělkyně se orientuje na malbu, ilustraci a grafiku. Několik let strávila ve Španělsku, kde čerpala motivy pro svou tvorbu.

V zahradě se bude vařitV komunitní zahradě Meduňka na Žižkově se bude dnes vařit. Naplánována je tomatovo-indická čočka. Na přípravě se mohou podílet všichni nadšenci, kteří do zahrady přijdou kolem 16 hodiny. Po společné večeři bude zahájen přesun do guerillové zahrádky v ulici Roháčová v Karlíně, kde započne piknik pod jabloní. Ovocné stromy, pod kterými se bude sedět, vysázela během minulého měsíce iniciativa občanů.

Zámek se stane kulturní památkouBrandýský zámek, jenž byl vystavěn ve 14. století, a nyní se opravuje, by měl být v září prohlášen kulturní památkou. Starostovi města Vlastimilu Pickovi to prý přislíbil ministr kultury Daniel Herman. Díky prohlášení za kulturní památku by tak mělo město dostávat od státu více peněz na rekonstrukci.

Ve staré škole otevřou knihovnuDo přízemí budovy vedle radnice, takzvané staré školy, by se měla přestěhovat městská knihovna. Ta nyní sídlí ve zdejším zámku, kde jsou však nedostatečně velké prostory. Knihovna se spojí se školní knihovnou a vznikne tak i určité komunitní centrum, kam by si děti a lidé chodili odpočinout.

Z Draháňské rokle na Ládví. Dáte to?Seriál Běhy do kopců v Praze a okolí má ve středu 3. srpna na programu další akci. Poběží se od Draháňské rokle u Vltavy směrem na Ládví. Trať měří 6300 metrů, vede silnicí i terénem a převýšení je 180 metrů. Start je u rokle v 18.30 hodin a startovné činí pouhých třicet korun na osobu. Přidáte se?

Běh Stromovkou za lívancemJeden z nejtradičnějších běhů posledních let se pravidelně koná ve Stromovce, jmenuje se 2 míle
s úsměvem a jeho další díl je na programu v sobotu 6. srpna. Otevřený závod na 3200 metrů (pro děti do 12 let je připravena poloviční délka, tedy 1600 metrů) je určen všem věkovým kategoriím. Běží se v krásném prostředí a v cíli čeká na každého teplý lívanec se skořicí. Startuje se v 9.07 hodin.

Kam za kulturou

Inscenace s MatáskemNová divadelní sezona sice začne až za měsíc, leckde se již přesto na ni rozběhly přípravy. V Divadle v Rytířské kupříkladu zkoušejí hru Chvilková slabost Donalda Churchilla. Ta vypráví o někdejších manželech, kteří se dva roky po rozvodu sejdou na venkovské chalupě, aby ji prodali. Vše se ale zkomplikuje. V hlavních rolích se v inscenaci představí David Matásek a Petra Špalková. Premiéru bude mít hra v září.

Dokumentární esej a besedaKino Pilotů zahájilo provoz teprve nedávno. Po letech, kdy bylo zavřené a chátralo, ho na jaře obnovil producent Jan Macola. A kino Pilotů se ihned zařadilo mezi biografy s tím nejzajímavějším programem. Ve středu večer nabídne projekci filmu Česká cesta režiséra Martina Kohouta. Dokumentární esej popisuje příběh československé ekonomické transformace 90. let. Po skončení promítání se diváci mohou těšit na diskuzi s bývalým premiérem České republiky Vladimírem Špidlou.

Inspirován Karlem TeigemProstory Černé labutě brzy nabídnou další výstavu zaměřenou na takzvaný stuckismus. K vidění tu od 26. srpna budou díla předního člena tohoto uměleckého směru Paula Harveyho, jehož velkým uměleckým vzorem byl český teoretik umění a výtvarník Karel Teige.

Muzicírování na PernštejněVe čtvrtek se na hradě Pernštejn rozběhne divadelní festival Pernštejn(l)ove. Během něj se na nádvoří hradu objeví nejen herecké soubory, ale prostor dostanou také hudebníci. Doprovodný program bude zaměřen na busking, tedy pouličního muzicírování. Návštěvníci si budou moci poslechnout kapely 20 Minutes, nebo TBeeGirls.

Zlatá šedesátá v obrazechJeště čtyři dny bude v Galerii Moderna k vidění výstava prací Kamila Lhotáka. Příští týden ji nahradí jiná, ovšem neméně umělecky hodnotná. Od 11. srpna totiž bude ve výstavní síni k vidění expozice děl 60. léta. Ta nabídne práce těch nejvěhlasnějších výtvarníků oné doby. V Galerii Moderna tak budou k vidění kupříkladu díla Jana Zrzavého, Jiřího Koláře, Adrieny Šimotové, Karla Nepraše, Josefa Šímy, nebo Jiřího Johna.

Čtěte také: Vršovický bazén má nový tobogán