Představení bude v rytmu swinguPrvní letošní novinkou pražského Studia Ypsilon bude v pátek 15. ledna inscenace autora a režiséra Jana Schmida a kolektivu s názvem Swing se vrací neboli O štěstí. Divadlo, jehož neodmyslitelnou součástí je už přes padesát let právě hudba, v ní činoherně rozehraje mikropříběhy a povýší je koncertem. „Právě dnes je aktuální vracet se ke swingu. I proto chceme s pomocí tohoto náhledu srovnat si cosi v hudbě dvacátého století," řekl Schmid. Melodie zazní v hudební adaptaci Miroslava Kořínka, Jana Jiráně, Martina Bohadla a Dominika Renče.

Film představil zesnulého rockeraDomácí premiéra filmu Lemmy o lídrovi britské heavymetalové skupiny Motörhead Lemmym Kilmisterovi, který zemřel koncem prosince v Los Angeles, se v úterý uskutečnila v kině Lucerna. Film ukazující kariéru osobitého baskytaristy s chraplavým hlasem uvedou česká kina ve čtvrtek 14. ledna. Americký snímek z roku 2010 mapuje tři roky jeho života plného žen, alkoholu, drog a především hlasité hudby. Po dobu tří let sledovala kamera Lemmyho na koncertech i při klidných chvílích doma. V dokumentu se po boku Lemmyho objevily i významné postavy rockové hudby jako Dave Grohl, Slash, Ozzy Osbourne nebo Alice Cooper. Více se dočtete ZDE.

Císlerovy Brejle na scéněÚspěšná premiéra komedie Brejle, která se uskutečnila závěrem roku 2015, si u diváků vyžádala reprízu. Její dramaturgie a režie se ujala Dana Bartůňková. „Nastudovat hru z doby před třiceti lety nebylo jednoduché, proto jsem některé pasáže musela vynechat, anebo je upravit do dnešní doby. Jsem ráda, že se hra líbila a že nový herecký pár Natalie Urválková s Filipem Müllerem dokážou svými výkony strhnout pozornost publika," řekla. Repríza se uskuteční v Divadle Perštýn v Praze v pátek 15. ledna od 19 hodin. Vstupenky lze koupit v síti Ticketpro nebo před začátkem představení.

Kryt Folimanka se otevře v sobotuKryt civilní ochrany Folimanka na druhé městské části se letos poprvé otevře v sobotu 16. ledna. Komentované prohlídky se tam konají každý měsíc a je o ně velký zájem, protože byl bunkr desítky let udržován v režimu utajení pro případ obecného ohrožení Pražanů, například chemickými látkami.

Čtyřka nabízí lidem právní poradenstvíPo celý rok slouží obyvatelům čtvrté městské části bezplatné právní poradenství. Poradna se koná každou druhou a čtvrtou středu v měsíci od 15 do 17 hodin na Nuselské radnici v Táborské ulici. Občané Prahy 4 se prokáží na recepci budovy, poté obdrží pořadové číslo. První pořadové lístky se vydávají od půl třetí, maximální počet je dvacet.

Osmička má nový virtuální klubNový virtuální klub slouží od konce minulého roku seniorům na Praze 8. Proč virtuální? Klub s názvem Pražská osma S60+ totiž nemá žádné kamenné prostory či stálé zázemí. Svoje aktivity propaguje skrze webové stránky www.prazskaosma.cz. Zájemci o akce zde naleznou informace o plánovaných výletech, kulturních, sportovních i vzdělávacích aktivitách či pobytech. Na tvorbě a plánování akcí se mohou podílet sami senioři. Klub rozvíjí vlastní projekty na podporu seniorů a poskytuje také poradenskou činnost. Jedním z hlavních cílů klubu je pomoci udržet svým klientům krok s moderními technologiemi.

Devítka zve na exotickou výstavuTaiwan a Indie. Dvě země, které se staly předobrazem pro výstavu plnou exotiky a současného umění s názvem Wan-Tai-Die In. Zájemci si ji mohou prohlédnout do čtvrtka 4. února v Galerii 9 v přízemí vysočanské radnice. Autorky výstavy Zuzana Růžičková a Petra Navrátilová se inspirovaly přímo v zahraničí. Růžičková, která strávila stáž na univerzitě v Taiwanu představuje prostorovou instalaci vějířů, dřevorytů a techniku gázotisku. Navrátilová pro výstavu vytvořila velkoformátové malby inspirované indickým klášterem v Ladakhu, kde pracovala. Vstup na výstavu je zdarma.

Na Jižním Městě opět podebatujíPravidelná setkání se starostou Jižního Města Jiřím Štylerem bude pokračovat i v tomto roce. První termín je ve čtvrtek 14. ledna, tentokrát v Základní škole Pošepného. Začátek je v 18 hodin. Úvodní polovina jednání bude věnována výstavbě na Roztylech, druhá polovina dotazům na volné téma.

Dobrá zpráva pro PražanyRadní rozhodli, že Praha bude nově zveřejňovat otevřená data o dopravě. Dostupná budou na portálu opendata.praha.eu, dopravní podnik je dosud neposkytoval. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 150Přesně před 150 lety zemřel průmyslník, loďmistr a stavitel Vojtěch Adalbert Lanna. Stal se nejslavnějším členem úspěšné rodinné firmy, díky níž se Praha dočkala druhého mostu přes Vltavu nebo řady železnic. Rodina patřila i k zakladatelům Uměleckoprůmyslového muzea.